Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СОЦІАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА

28 квітня 2015, 09:01
262
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У парламенті зареєстровано законопроект № 2710 про соціальні підприємства, яким нардеп Олександр Фельдман запропонував модель участі українських підприємств у вирішенні соціально значущих питань розвитку суспільства.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроект визначає поняття соціального підприємства. Це суб'єкт господарювання, утворений юридичними та фізичними особами, пріоритетом діяльності якого є досягнення соціальних результатів, зокрема, у сфері охорони здоров'я, освіти, науки, культури, довкілля, надання соціальних послуг та підтримка соціально вразливих груп населення (безробітних, малозабезпечених, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю та інших встановлених законодавством осіб).

Критерії, за якими підприємство може бути визнане як соціальне, зокрема:


1) забезпечення роботою осіб, віднесених до соціально вразливих верств населення, частка зайнятості яких становить не менше половини загальної кількості працівників на підприємстві;

2) надання соціальних послуг, визначених Законом про соцпослуги, за умови, що більше половини одержувачів цих послуг - незахищені верстви населення;

3) забезпечення робочим місцем та надання соціальних послуг особам з соціально вразливих верств населення, якщо частка зайнятості таких осіб становить не менше 30% від загальної кількості працівників на підприємстві та не менше 30% одержувачів соціальних послуг відповідно;

4) виробництво та реалізація продукції підприємства особам, віднесеним до соціально вразливих, за цінами собівартості продукції;

5) інвестиції в соціально значимі проекти.


Передбачається, що відповідальною за надання підприємству статусу соціального буде Міжвідомча комісія з державної підтримки соціальних підприємств.


Одержання статусу соціального підприємства надає підприємствам право на таку державну допомогу: пільги з оподаткування, при провадженні інвестиційної діяльності, в земельних питаннях, поворотну та безповоротну фінансову допомогу, сприяння в наданні пріоритетів при розміщенні держзамовлення та виконанні державних цільових програм, у працевлаштуванні вразливих категорій осіб тощо.


Крім того, депутатом подано законопроект № 2711 про внесення змін до ст. 142 Податкового кодексу.


Згідно з цим проектом звільняється від оподаткування прибуток соціальних підприємств, отриманий від продажу (постачання) товарів, виконання робіт та надання послуг, що здійснюються у рамках критеріїв, визначених Законом про соціальні підприємства, і за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який видається Міжвідомчою комісією.

ПРОТЕ:

Наразі під критерії, описані в проекті, потрапляють тільки підприємства громадських організацій інвалідів. Тому можливість створювати такі підприємства й іншим засновникам однозначно слід розцінювати як плюс.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини