Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФІНАНСУВАННЯ ТЕРОРИЗМУ

24 квітня 2015, 09:01
197
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У парламенті зареєстровано законопроект № 2689, яким група нардепів пропонує націоналізувати майно торгової мережі «АТБ»: рухоме і нерухоме, грошові кошти, цінні папери та інші активи або корпоративні права, інші об'єкти права приватної власності, розташовані (зареєстровані) на території України, які безпосередньо або через афільованих осіб належать ТОВ «АТБ-маркет», ТОВ «АТБ-торгстрой», ТОВ «АТБ-інвест», ТОВ «Реал Істейт», ТОВ «Істрейт».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Передбачається провести таку націоналізацію за умови попереднього та повного відшкодування вартості майна.

Законопроект також містить положення щодо повноважень Кабміну; оцінки вартості об'єктів націоналізації та виплати відшкодування; забезпечення збереження об'єктів націоналізації; переходу об'єктів націоналізації у власність держави; гарантій захисту трудових прав працівників підприємств, що підлягають націоналізації; вирішення спорів, що виникають у процесі націоналізації майна, тощо.

Автори проекту зазначають, що статтею 41 Конституції України передбачено можливість вилучення об'єктів права приватної власності у випадках суспільної необхідності. Суспільна необхідність націоналізації майна «АТБ» зумовлена загрозою фінансування тероризму і перш за все терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», а також тим, що такі дії створюють умови для існування й ефективної діяльності терористів, сприяють вчиненню ними тяжких злочинів, зокрема злочинів як проти особистості, так і злочинів, спрямованих на підривання незалежності, територіальної цілісності України, підтримку озброєної агресії Росії проти України.

Як говориться в пояснювальній записці, до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42015050000000124 внесено відомості щодо фінансування тероризму співвласником мережі дискаунтерів «АТБ» Буткевичем Г. В. з правовою кваліфікацією злочину за частиною 1 статті 258-5 Кримінального кодексу України.

Депутати звертають увагу, що розвиток бізнесу торгової мережі «АТБ» досяг свого піку за часів режиму Віктора Януковича. Магазини працювали під протекторатом попередньої влади. Крім того, мережа супермаркетів через офшори має у співвласниках відомого російського олігарха Костянтина Малафєєва, засновника інвестиційного фонду Marshall Capital Partners, який, за публікаціями в ЗМІ, здійснює масштабну фінансову підтримку «ДНР» і «ЛНР». «Цей факт пояснює, чому, незважаючи на російську окупацію АР Крим та військову агресію Російської Федерації на сході України, мережа супермаркетів «АТБ» без перешкод працює на окупованих територіях і продовжує отримувати прибуток», - зазначається в пояснювальній записці.

ПРОТЕ:

Подібна ініціатива може створити досить небезпечний прецедент. Адже, наприклад, при конкурентному суперництві існуватиме спокуса ініціювати звинувачення конкурента в пособництві сепаратистам.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини