Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РИЗИКОВІ ПРАВОЧИНИ

9 квітня 2015, 09:06
214
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

З метою підвищення ефективності системи управління ризиками легалізації кримінальних доходів НБУ надав банкам рекомендації щодо ознак ризикових операцій. Про це говориться в листі № 25-04001/22852.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зазначається, що ризиковими операціями з готівкою є:

1) регулярне (більше 3 разів на місяць) отримання коштів у готівковій формі з рахунка клієнта, якщо зазначеним операціям передує надходження коштів у безготівковій формі у вигляді, зокрема, фінансової допомоги, плати за цінні папери, позики, переказу, кредиту від нерезидентів, як поповнення рахунка тощо, за умови, що кошти, які отримуються готівкою, перевищують 50% від безготівкової суми, яка надійшла, і надходження протягом 3 місяців підряд перевищують 300 млн грн. При цьому регулярне отримання коштів має бути хоч б упродовж 1 місяця в межах періоду, протягом якого здійснюється зняття готівки;

2) регулярне (більше 3 разів на місяць) надходження грошових коштів (у тому числі з-за кордону) від юросіб та фізосіб, включаючи нерезидентів, на користь фізособи, які надалі видаються готівкою;

3) регулярне (більше 3 разів на місяць) отримання фізособою готівки у вигляді кредиту від банку, який погашається того ж дня або протягом найближчих днів, у тому числі за рахунок коштів, що надходять на рахунок клієнта у безготівковій формі, та іншою особою, яка є поручителем.

Регулятор попередив, що під час перевірок банків фахівці Нацбанку аналізуватимуть наявність фактів, які можуть свідчити про здійснення клієнтами банків ризикових операцій, а також надавати оцінку заходам, що здійснювалися банком у сфері управління ризиками легалізації кримінальних доходів.

ПРОТЕ:

На ці рекомендації варто звернути увагу і клієнтам банків. Імовірно, що обслуговуючі банки відмовлятимуть у здійсненні як мінімум частини операцій, що викликають підвищений інтерес НБУ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини