Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ

13 березня 2015, 09:04
150
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект № 1165 про внесення змін щодо прав громадян у боротьбі з корупцією і зловживанням владою (ініціатори-нардепи Ю. Тимошенко, С. Соболєв, І. Кириленко, І. Крулько).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроектом пропонується впровадити в кримінальне процесуальне право України інститут приватного кримінального переслідування корупційних діянь з метою отримання державою реальної допомоги громадянського суспільства в протидії корупції.


У КПК планується ввести нові поняття: приватний обвинувач, кримінальний позов, обвинувальна заява.


Встановлено перелік злочинів, за вчинення яких допускається приватне кримінальне переслідування. Це, передусім, зловживання владою, службовим становищем, службове підроблення, провокація підкупу тощо.


Приватне кримінальне переслідування побудоване на принципах, аналогічних цивільному і господарському процесу. Щоб розпочати провадження, позивачу (приватному обвинувачу) необов'язково володіти вичерпною доказовою базою, йдеться в пояснювальній записці. Згідно з проектом у приватного обвинувача буде право звернутися до суду з клопотанням про усунення особи з посади; право звернутися до слідчого судді або до суду з клопотанням про арешт майна; з клопотанням про проведення обшуку тощо.


Змінами до КК і КПК пропонується запровадити спеціальний вид звільнення від кримінальної відповідальності за злочин, передбачений ст. 359 КК (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) за умови, що отримана в результаті передбачених цією статтею діянь інформація може бути використана в кримінальному провадженні як докази звинувачення або захисту; буде добровільно передана правоохоронним органам або до суду в порядку приватного кримінального переслідування винною особою безпосередньо або через приватного обвинувача до повідомлення такої особи про підозру в скоєнні злочину.

ПРОТЕ:

Зазначимо, що у ВР минулого скликання також подавався такий законопроект, проте не був підтриманий депутатами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини