Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОПОДАТКУВАННЯ ІСІ

26 листопада 2014, 09:05
197
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Державна фіскальна служба в листі № 5685/6/99-99-19-02-02-15 роз'яснила, що з 3 серпня 2014 року доходи у вигляді відсотків, нарахованих за активами інститутів спільного інвестування й активами фондів операцій з нерухомістю, підлягають оподаткуванню доходом на прибуток підприємств.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Державна фіскальна служба нагадала, що відповідно до Закону «Про інститути спільного інвестування» активи ІСІ - це сформована за рахунок коштів спільного інвестування сукупність майна, корпоративних прав, майнових прав, вимог та інших активів. До коштів спільного інвестування законодавець відносить ті кошти, які вносяться засновниками корпоративного фонду, а також інші активи учасників ІСІ, доходи від здійснення операцій з активами, доходи, нараховані за активами, а також інші доходи від діяльності інституту спільного інвестування, зокрема відсотки за позиками, орендні (лізингові) платежі, роялті тощо.

До змін, внесених до ПК Законом № 1621-VII, доходи у вигляді відсотків, нарахованих за активами інститутів спільного інвестування, враховувалися при визначенні об'єкта оподаткування на прибуток підприємств. З набранням 3 серпня 2014 року чинності Законом № 1621, яким, зокрема, внесен зміни до пп. 136.1.9 п. 136.1 ст. 136 ПК, згідно з якими для визначення об'єкта оподаткування не враховуються доходи від операцій з активами ІСІ й активами фондів операцій з нерухомістю, окрім доходів, отриманих у вигляді відсотків, нарахованих за такими активами.

Тобто з 3 серпня 2014 року відсотки, нараховані за активами інститутів спільного інвестування й активами фондів операцій з нерухомістю, оподатковуються податком на прибуток.

ПРОТЕ:

Незважаючи на те, що з 3 серпня доходи у вигляді відсотків, нарахованих за активами ІСІ, оподатковуються податком на прибуток, доходи у вигляді суми коштів спільного інвестування, а саме коштів, залучених від інвесторів, доходи від проведення операцій з активами таких інститутів та доходи, нараховані за активами зазначених інститутів, а також кошти, залучені від власників сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, і доходи, нараховані за активами фондів операцій з нерухомістю, не враховуються для визначення об'єкта оподаткування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини