Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РЕФОРМИ В ДАБК

13 жовтня 2014, 09:02
321
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Стартувала реорганізація Державної архітектурно-будівельної інспекції, що передбачає організацію роботи за досвідом західноєвропейських держав. У рамках цих реформ серед іншого планується передача частини повноважень у цій сфері органам місцевого самоврядування (за прикладом польської моделі).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

За словами керівника ДАБІ Максима Мартинюка, така модель передбачає, що органи самоврядування займаються архітектурним контролем в повному обсязі, починаючи від інспекційної роботи і закінчуючи реєстрацією декларацій, навіть видачею дозволів та прийняттям в експлуатацію об'єктів IV і V категорій. При цьому передбачається створення системи балансу між органами місцевого самоврядування та державною владою. Тобто в кожній області буде головний будівельний інспектор, який має право скасовувати будь-які рішення інспектора, який працює в органах місцевого самоврядування (якщо на це є підстави). І якщо такий місцевий інспектор неодноразово допускатиме порушення, ДАБІ матиме право внести подання на його звільнення.

Ця система повинна запрацювати в 2015 році, і на неї покладаються великі надії в аспекті децентралізації й оздоровлення системи архітектурно-будівельного контролю в Україні. Але поки що в парламенті при голосуванні ця ініціатива не знайшла достатньої підтримки депутатів, тому зараз ці пропозиції допрацьовуються, щоб знову бути поданими на розгляд законодавцем.

ПРОТЕ:

Передача повноважень на місцевий рівень може створити ситуацію, подібну до тієї, що існувала до створення єдиної системи органів ДАБК, коли в кожному населеному пункті існувало безліч особливостей та нюансів отримання дозвільних документів у будівельній сфері.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини