Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАЛЮТНИЙ БОРГ

10 жовтня 2014, 09:03
169
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд у постанові № 6-145цс14 вирішив питання правомірності стягнення заборгованості саме в іноземній валюті.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Верховний Суд звернув увагу, що вимоги про стягнення боргу в іноземній валюті здебільшого підлягають задоволенню, але з одним нюансом - у разі укладення кредитного договору в іноземній валюті та наявності у банку ліцензії на здійснення операцій з валютними цінностями заборгованість стягують в еквівалентному вираженні гривні до інвалюти.

ВСУ нагадав про те, що грошове зобов'язання має бути виконане в гривнях, а використання іноземної валюти, а також платіжних документів в іноземній валюті при здійсненні розрахунків на території України за зобов'язаннями допускається на підставі генеральних та індивідуальних ліцензій НБУ. При цьому банки мають право здійснювати операції з валютними цінностями на підставі генеральної ліцензії на здійснення операцій з валютними цінностями. Таким чином, при вирішенні спорів про стягнення боргу за кредитним договором в іноземній валюті суд повинен встановити наявність у банку ліцензії на здійснення операцій з валютними цінностями, а встановивши зазначені обставини - стягнути грошову суму в іноземній валюті.

ПРОТЕ:

Враховуючи падіння курсу гривні, яке сталося за останні місяці, це рішення ВСУ означає, що у разі програшу суду боржникам доведеться виплачувати набагато більші суми в національній валюті.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини