Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОПЕРАЦІЇ З ЕЛЕКТРОННИМИ ГРОШИМА

29 серпня 2014, 09:01
194
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національний банк роз'яснив підприємцям механізм використання електронних грошей в Україні.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Нацбанк нагадав, що суб'єкти господарювання можуть бути як користувачами електронних грошей, так і приймати електронні гроші як оплату платежу за товари, роботи та послуги. Якщо ж суб'єкт господарювання - торговець має намір приймати електронні гроші та одночасно бути користувачем, банк-емітент повинен розділити функції цього підприємця та відкрити йому окремі облікові записи: як торговцю - для прийняття електронних грошей від користувачів і як користувачу - для купівлі електронних грошей та здійснення оплати виробничих потреб.

Національний банк звернув увагу, що суб'єкт господарювання, який приймає електронні гроші як оплату платежу, має право використовувати отримані електронні гроші виключно для обміну на безготівкові кошти або повернення їх користувачам у разі повернення товарів при порушенні законодавства про захист прав споживачів, придбаних за електронні гроші. Тобто отримані від користувачів електронні гроші торговець має право обміняти на безготівкові кошти у агента за розрахунками або пред'явити до погашення емітенту в обмін на безготівкові кошти, які повинні зараховуватися агентом за розрахунками або емітентом на власний поточний рахунок торговця, відкритий у банку. Отже, здійснюючи продаж товарів, робіт, послуг за електронні гроші, торговці на кінцевому етапі отримують на власний рахунок у банку безготівкові кошти, які підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства України.

Більше того, НБУ підкреслив, що суб'єкти, які здійснюють операції з електронними грошима, мають право їх здійснювати тільки за правилами, погодженими з Нацбанком, при цьому заначивши, що на сьогодні не погодженими залишаються правила використання електронних грошей WebMoney Transfer, Інтернет.Гроші, VkrMoney, RBKMoney, Яндекс.Гроші, QJWI, E-gold.

ПРОТЕ:

Варто зазначити, що НБУ досить жорстко лімітує використання електронних грошей у комерційному обігу. Так, наприклад, суб'єкт господарювання не має права використовувати електронні гроші тільки для оплати товарів на суму не більше 35 000 гривень на рік (правда, без урахування електронних грошей, погашених протягом року).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини