Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РЕФОРМА ЄСВ

8 серпня 2014, 09:04
224
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Кабінет Міністрів розробив план економічного зростання, який передбачає прийняття парламентом відповідного закону у вересні цього року. Запланований закон про економічне зростання передбачає, окрім податкової реформи та розформування податкової міліції, ще й реформу єдиного соціального внеску.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

На сьогодні із зарплати утримується два платежі: 41% єдиного соціального внеску та податок на доходи фізичних осіб - ще 17%, що, за твердженням Прем'єр-міністра, є головною причиною тіньової зарплати та, як наслідок, відсутності пенсій, соціальної допомоги та пільг.

Боротися з проблемою, яка існує, уряд планує, використовуючи декілька варіантів підходів якісних і кардинальних змін в оподаткуванні заробітної плати. Як один із варіантів урядом пропонується встановити фіксовану плату будь-якому працівнику з мінімальною заробітною платою, яка становитиме 41%. Усе, що вище за мінімальну заробітну плату, пропонується оподатковувати за ставкою 15%, а не 41%.

Так, у реформі єдиного соціального внеску пропозиція уряду - оподаткування мінімальної зарплати за чинною ставкою, а всього, що вище - на рівні 15%.

Другий варіант вирішення проблеми полягає в зменшенні бази оподаткування на 4% - з 41% до 37%, але при цьому всі суми, що перевищують мінімальну заробітну плату, оподатковуватимуться за ставкою 19%, а не 15%.

Кабінет Міністрів запропонував шість моделей оподаткування доходів фізичних осіб та звернувся із пропозицією до підприємців, які повинні обговорити це питання й обрати найоптимальнішу модель оподаткування доходів фізосіб.

Також Кабмін повідомив, що Державна фіскальна служба пропонує кардинально змінити підходи в адмініструванні податків, зокрема встановити єдиний звітний період та ввести систему єдиного вікна подання звітності.

ПРОТЕ:

Наскільки можна судити, уряд поки не готовий кардинально змінити підхід до стягнення ЄСВ - стягувати його не з фонду оплати праці за рахунок роботодавця, а із заробітної плати конкретного працівника за його рахунок.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини