Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПРОПОНУЄТЬСЯ ВВЕСТИ ПОДАТОК ДЛЯ МИРУ

5 серпня 2014, 09:05
153
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

До парламенту внесено законопроект, яким пропонується тимчасово, до 1 січня 2016 року, ввести податок для встановлення миру та відродження територій, постраждалих від дій терористів (далі - мирний податок).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Обов'язок зі сплати мирного податку планується покласти на осіб, які є платниками ПДВ. Ставка податку становитиме 2% від бази оподаткування ПДВ.

Від сплати мирного податку звільнять платників ПДВ, які знаходяться на території проведення АТО або територіях, де введено воєнний стан, оскільки вони найбільше постраждали від військових дій терористів. При цьому вказане звільнення не стосуватиметься платників ПДВ - імпортерів.

Об'єкти та база оподаткування, дата виникнення податкових зобов'язань, податкові періоди та строки сплати для мирного податку визначатимуться за правилами, встановленим Податковим кодексом для ПДВ.

ПРОТЕ:

Відразу виникає два зауваження до запропонованої ініціативи.

Перше: як і у випадку з будь-яким непрямим податком, у разі схвалення нової ініціативи варто очікувати подорожчання товарів, операції з якими підлягатимуть оподаткуванню.

Друге: оскільки для нового податку за зразок узято ПДВ, слід чекати тих же проблем з його відшкодуванням, нарахуванням, веденням звітності. Адже ПДВ є одним із найпроблемніших податків для платників податків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини