Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правова картина минулого тижня

7 вересня 2018, 18:07
339
0
Реклама

3 вересня
22 роки минуло з моменту введення гривні в 1996 році. Зараз в обігу перебуває готівкова гривня на загальну суму 373,6 млрд, у тому числі монети на 2,1 млрд (13 млрд штук) і банкноти на 371,4 млрд (2,9 млрд штук). Загальна кількість банкнот на душу населення становить 68 штук, а розмінних монет - 293.

Незважаючи на рішення суду про призупинення дії наказу Мінрегіону, котрий ввів в дію ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», заступник міністра Лев Парцхаладзе звернув увагу архітектурних і проектних організацій, генпідрядників, замовників будівництва на важливість проектування, а також приведення проектної документації у відповідність з новим ДБН.

4 вересня
Почала свою роботу дев'ята сесія Верховної Ради восьмого скликання. До кінця цього року графік роботи передбачає проведення 32 пленарних засідань.

Прийнято закони:
- «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних» (законопроект №4571). Тепер після видачі контрольних марок повинні публікуватися відомості про твори, носії з якими будуть маркуватися, дані заявника, кількість виданих марок і їх реквізити.
- «Про внесення змін до деяких законів України щодо транскордонного співробітництва» (законопроект №6085). Згідно з ним, європейське об'єднання територіального співробітництва - це об'єднання суб'єктів транскордонного співробітництва України та відповідних суб'єктів сусідніх держав - членів Європейського Союзу, що має статус юридичної особи.
- «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про управління об'єктами державної власності »щодо впорядкування процедури відчуження суб'єктами господарювання державного сектора економіки житла своїм працівникам» (законопроект №3131). Відомчі гуртожитки можна буде приватизувати.
- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо інвестиційної привабливості будівництва об'єктів відновлюваної енергетики)» (законопроект №8015). Уточнено процедури експертизи проектів будівництва об'єктів і уточнені характеристики віднесення об'єктів до класів наслідків.
- «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» (законопроект №4532). Скасовано регулювання мінімальних цін і обсягів на ринку цукру.
- «Про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про лікарські засоби» щодо доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів» (законопроект №4074). Тепер повинен бути забезпечений вільний доступ до всіх результатами доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів.

У сесійній залі відхилені два «інтелектуальних» законопроекту: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей» (№7538) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності» (№5699).

Профільний комітет (з питань інформатизації та зв'язку) рекомендував відправити на доопрацювання скандальний законопроект по блокуванню сайтів без рішення суду (№ 6688), але він все одно може бути винесено на голосування в залі. Раніше один з авторів проекту, депутат Іван Винник, обіцяв доопрацювати документ і повторно внести його. Однак до сих пір не зробив цього.

5 вересня
В. о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан подав заяву про звільнення за власним бажанням. Причиною названо те, що уряд вирішив оголосити конкурс на посаду глави ДФС, і щоб виключити конфлікт інтересів і спекуляції з цього приводу, він і попросив уряд призначити іншого виконувача обов'язків голови. Сам же він має намір брати участь в конкурсі. Обов'язки голови ДФС тимчасово виконуватиме Олександр Власов, колишній керівник спецпідрозділу «Фантом», що 2,5 роки пропрацював в зоні АТО.
Практично одночасно з оголошенням конкурсу на посаду глави ДФС, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна почала активну кампанію по проведенню кардинальної реформи ДФС вже до кінця цього року.

Кабмін:
- доручив Держслужбі з питань праці, ДФС, Пенсійному фонду, поліції та іншим органам виконавчої влади з 5 жовтня провести заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості та доходів населення;
- затвердив Типовий договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком та Правила надання таких послуг.

6 вересня
Місія МВФ розпочала свою роботу в Києві. Фахівці фонду працюватимуть в період з 6 по 19 вересня «для обговорення останніх економічних подій і економічної політики».

Прийнято закони:
- «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про взаємне сприяння та захист інвестицій» (законопроект №0183). Угода надає українським і турецьким інвесторам сприяння в розпорядженні інвестиціями, а також закріплює гарантії від незаконної експропріації та націоналізації. Воно також передбачає вільний переказ платежів та застосування міжнародно визнаних процедур врегулювання суперечок.
- «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо впровадження механізму «єдиного вікна» і оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» (законопроект №7010) з урахуванням пропозиції Президента. Раніше він був ветований через положення, якими пропонувалося ввести державну підтримку у формі часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна. Серед іншого, Закон скасовує санітарно-епідеміологічний контроль товарів, що переміщуються через митний кордон.
- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів» (законопроект №5495) з урахуванням пропозицій Президента. Вето було накладено через заборону експорту дров.

Відхилений законопроект №3670-д «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Він повинен був замінити прийнятий в 2005 році профільний закон.


7 вересня
Президент вніс до Верховної Ради законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055). Стверджується, що він спрямований на зміцнення професійних прав і гарантій діяльності адвокатів, забезпечення високих етичних стандартів і якості юридичної допомоги, доступ до адвокатської професії без необгрунтованого обмеження і корупційних ризиків, розвиток і функціонування адвокатського самоврядування на принципах саморегулювання і децентралізації в рамках єдиної Національної асоціації адвокатів .

Стало відомо, що Президент має намір звернутися 18 вересня до Верховної Ради з щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України. Попереднє послання Рада заслухала 7 вересня 2017 року.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що мінімальна заробітна плата з 1 січня 2019 року зросте до 4170 грн. Це буде записано в проекті державного бюджету, який уряд має намір внести в Раду до 15 вересня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини