Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На ринку цінних паперів може з’явитись новий продукт

10 вересня 2018, 08:07
186
0
Реклама

3 вересня у Верховній Раді зареєстрований законопроект №9034 «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансових інструментів банків». Він створює нормативно-правову базу для запровадження на українському фондовому ринку електронних банківських сертифікатів. Обслуговування інструменту буде відбуватися на технічній платформі депозитарної системи.

Законопроект передбачає появу нового виду емісійних цінних паперів, що випускається банками - банківських сертифікатів. Вони існуватимуть у бездокументальній формі та поєднуватиме у собі властивості банківського вкладу і цінного паперу. Сертифікати зможуть бути як відсотковими, так і дисконтними.

Електронна форма сертифікату сприятиме його вільному (в тому числі й на фондовій біржі) обігу. Він зможе продаватись на вторинному ринку з невеликою втратою прибутковості. Його відчуження відбуватиметься без особистого звернення до банка-емітента та без проходження бюрократичних процедур при переоформленні на іншу особу. Перевагою сертифіката перед депозитним внеском є те, що його прибутковість не обмежена за терміном: відсотки нараховуються постійно і не губляться при продажу сертифіката.

Окрім того, отримувати суму погашення та проценти власник банківського сертифіката зможе у зручний для нього спосіб (на вказаний власником банківський рахунок), обумовлений договором із депозитарною установою, без необхідності особистого звернення до банку, який випустив сертифікат.

Вважається, що ці продукти завдяки своїй універсальності дозволять залучати банкам кошти на більш тривалий термін. Електронний банківський сертифікат можна буде отримати протягом 1 дня.

Разом з тим, попри універсальність запропонового банківського інструменту важливим є те, що він не гарантуватиметься ФГВФО. За діючим законодавством, Фонд гарантує відшкодування коштів, які залучені банком-учасником Фонду тільки у формі випуску іменних депозитних сертифікатів.

Законопроект поданий групою депутатів, проте до його розробки долучились представники Нацбанку, НКЦПФР, Національного депозитарію і Незалежної асоціації банків України.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини