Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

14 вересня 2018, 17:43
368
0
Реклама

Сплеск боротьби з корупцією

Співробітники Національного антикорупційного бюро вручили підозру міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, витрати якого значно перевищують доходи. Суд відпустив на поруки міністра. Його поручителями виступили міністр молоді та спорту Ігор Жданов і нардеп від «Народного фронту» Федір Бендюженко. Чиновника також зобов'язали здати закордонного паспорта.
Солом'янський районний суд Києва зобов'язав НАБУ відкрити провадження щодо міністра юстиції Павла Петренка за матеріалами однієї з ТБ-програм. Виробництво повинні відкрити по ст. 366-1 (Декларування недостовірної інформації) КК.
НАБУ підготувало повідомлення про підозру у незаконному збагаченні першому заступнику глави СБУ Павлу Демчині. Слідом Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно детектива НАБУ, який підготував повідомлення про підозру у незаконному збагаченні Павлу Демчині.
НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом можливого незаконного збагачення депутата Верховної Ради Антона Геращенко.
Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко запропонував усунути всіх керівників територіальних відділень Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). Причиною стала інформація Генпрокуратури про масове хабарництво в ДАБІ.
Тим часом Президент Петро Порошенко закликав юристів скористатися останньою можливістю і подати документи для участі в конкурсі суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) України. Претендентів поки менше, ніж вакансій.


Посилення відповідальністі банків

НБУ посилив відповідальність банків за недотримання вимог щодо створення ефективних систем управління ризиками. Регулятор має право обмежити, призупинити або припинити окремі види здійснюваних банком операцій у разі визнання системи управління ризиками банку неефективною. Зазначені заходи передбачені постановою правління НБУ від 07.09.2018 №98, яка вступила в силу 11 вересня.

Валютний контроль

Нацбанк постановою від 6.09.2018 №97, яка вступила в силу 8 вересня, оновив норми валютного контролю. Зокрема, уповноважені Нацбанку в разі отримання від інших держорганів матеріалів, які можуть свідчити про валютні порушеннях, повинні перевіряти таку інформацію.

Обіцянки влади бізнесу

Уряд готує два законопроекти в сфері заохочення інновацій, які будуть стосуватися підтримки стартапів. Про це аявіл прем'єр-міністр Володимир Гройсман.
Він же заявив, що на програму «теплих» кредитів в державному бюджеті - 2019 буде збільшено фінансування до 100 млн грн.
У Кабінеті міністрів планують за підсумками 2019 року утримати інфляцію на рівні не більше 10%.

Тютюнової галузі готують нові правила

Групою депутатів практично в ідентичному складі внесені відразу три законопроекти №№9058, 9059 та 9060, присвячені електронних сигарет, рідин і резервуарів для них. Загальним для всіх законопроектів є намір законодавчо прирівняти електронні сигарети до класичних.
Законопроектом №9057 пропонується збільшити податкову ставку з 12 до 16% як для сигарет з фільтром, так і без. Крім того, пропонується по-новому визначити мінімальне акцизне податкове зобов'язання, істотно його збільшивши.
Законопроектом №9056 передбачається внести в законодавство норму про прямому заборону виробництва, продажу та імпорту тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет і інших никотиносодержащих виробів, до складу яких ароматизатори і поліпшувачі смаку.

Нова кібератака

З 12 вересня в світі йде атака нового вірусу-шифрувальника - Troldesh Ransomware. Результат зараження - шифрування всіх призначених для користувача файлів і вимога викупу ключа розшифровки.

В Україні немає проблемних банків

Про це повідомив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін: «На сьогоднішній день немає жодного проблемного банку. Є банки, в яких працюють куратори НБУ. З цілої низки банків дивимося кожен день рух активів в рамках системи раннього реагування». При цьому стурбованість Фонду викликає штучне розхитування ситуації по банкам з російським капіталом, оскільки там гроші українських вкладників.

Українські аграрії можуть отримати право експорту ще в 30 країн

Про це повідомила Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, яка ініціювала відповідні переговори. У той же час, повідомили у відомстві, зараз проходить оцінка еквівалентності української державної системи контролю експорту продуктів тваринного походження з боку 49 іноземних ветеринарних служб.

Сума гарантування за вкладами може вирости

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб пропонує в наступному році приступити до поетапного збільшення гарантованої суми відшкодування з 200 тис. грн до 500-800 тис. грн, повідомив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Банки почали обмін інформацією з податківцями

Механізм взаємодії ДФС і банків в частині обміну інформацією про рахунки ФОП заробив, повідомив в.о. заступника голови відомства Євген Бамбизов. «Від банків отримана перша інформація про рахунки, відкриті ФОП. Зараз вона обробляється. І вже попередній аналіз свідчить: лише третина з них відкрита як рахунки для ведення підприємницької діяльності», - написав він на своїй сторінці в Facebook.

3 млрд доларів поки повертати не потрібно

Україна виграла апеляцію в Апеляційному суді Англії на рішення суду Лондона на користь РФ у справі по «боргу Януковича» на 3 млрд дол. Суд відправив на новий розгляд позов про стягнення з України на користь Росії заборгованості, тому що раніше суд першої інстанції помилково не став розглядати аргументи української сторони. Тепер справа буде слухатися в рамках повноцінної процедури, тому, як мінімум, в 2019 році борг повертати не доведеться.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини