Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Найважливіші для бізнесу події минулого правового тижня

21 вересня 2018, 17:34
320
0
Реклама

Проект держбюджету-2019 складено на чинній податковій базі
Податку на виведений капітал в законопроекті №9000, який уряд подав у парламенті, немає
Серед іншого, проект передбачає встановити з 1 січня:
- мінімальну заробітну плату в розмірі 4173 грн на місяць і 25,13 грн на годину;
- прожитковий мінімум працездатних осіб з 1 січня - 1921 грн, з 1 липня - 2007 грн, з 1 грудня - 2102 грн.
Державні гарантії в обсязі до 27,28 млрд грн можуть надаватися для: забезпечення часткового виконання (не більше 80%) боргових зобов'язань, що залучаються для фінансування інвестиційних проектів; забезпечення виконання боргових зобов'язань для фінансування програм, пов'язаних з підвищенням обороноздатності і безпеки держави (в обсязі до 5 млрд грн). Такі гарантії можуть також надаватися на підставі міжнародних договорів за такими напрямками: фінансування інвестиційних, інноваційних, інфраструктурних та інших проектів розвитку, які мають стратегічне значення та реалізація яких сприятиме розвитку національної економіки, проектів, спрямованих на підвищення енергоефективності та зміцнення конкурентних переваг українських підприємств.
У 2019 передбачається не підвищувати зарплати працівникам держорганів, а посадові оклади - суддям і судовим експертам.
Кабміну дано право реструктуризувати заборгованість в 7,5 млрд грн за рішеннями судів, виконання яких гарантовано державою, а також за рішеннями Європейського суду з прав людини. Зробити це запропоновано шляхом видачі казначейських векселів терміном обігу до семи років з відстрочкою платежів на один рік і процентною ставкою 9,3% річних.

Видобувні галузі виштовхують «на світло»
Прийнято Закон «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях». Він зобов'язує компанії видобувних галузей розкривати в своїх звітах інформацію про обсяги видобутку і сплати рентних платежів, плати за землю, екологічного податку, а також інформацію про кінцевих бенефіціарів. Закон потрібно прийняти для виконання міжнародних зобов'язань України в цій сфері

Проведенню «МаскіШоу» в ході обшуків спорудили нові перешкоди
Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального судочинства та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування». Зокрема, розширено можливості для подачі клопотань про припинення кримінального провадження. Але головне - встановлений механізм залучення до матеріальної відповідальності осіб, з-за неправомірних дій яких держава виплачує компенсації.

Рух до подолання свавілля дозвільних органів
Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб'єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів». Пропонується вдосконалити механізм фіксації порушень прав підприємців і відповідальності за це посадових осіб, визначити чіткі санкції, які можуть бути застосовані до посадових осіб.

Незалежність судового експерта може бути укріплена
Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного забезпечення здійснення судово-експертної діяльності». Зокрема, пропонується: встановити кримінальну відповідальність за втручання в діяльність судового експерта; передбачити можливість здійснювати допит експерта тільки на стадії судового розгляду; надати можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів; ввести Єдиний державний реєстр судових експертиз та експертних досліджень.

Посилиться покарання за порушення ряду ПДР
Прийнято за основу законопроект №8492. Він передбачає збільшення адміністративної відповідальності за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами - з 51 грн до 850.

Верховенство фермерства хочуть внести до Конституції
Верховна Рада включила до порядку денного нинішньої сесії і направила до Конституційного суду законопроект №6236 про внесення змін до статті 41 Конституції. Пропонується визначити, що основою аграрного устою України є фермерське господарство. За процедурою, подібні правки спочатку повинен розглянути Конституційний суд. У разі отримання позитивного висновку Суду, депутати повинні прийняти поправку в першому читанні (226 голосів) і вже на наступній сесії конституційною більшістю (300 голосів) прийняти зміни до Основного закону.

На первинний ринок ОВДП надано доступ приватним інвесторам
Правління Нацбанку затвердило низку нормативних змін з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), обліку паперів, отриманих НБУ як заставу, а також проведення операцій з ОВДП нерезидентами. Зміни також торкнулися порядку купівлі іноземної валюти з метою повернення за кордон іноземних інвестицій.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини