Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На території України виявлено новий комп’ютерний вірус

3 жовтня 2018, 11:20
1157
0
Реклама

Український офіс словацької компанії ESET попереджає про виявлення кібератаки з використанням руткита (набору програмних засобів, що забезпечують маскування об'єктів, управління, збір даних) UEFI для зараження комп'ютерів жертв.

Шкідливе програмне забезпечення під назвою Lojax використовувалося групою Sednit для атаки на урядові організації на Балканах, а також у Центральній та Східній Європі.

UEFI руткіти є неймовірно небезпечними інструментами, які можуть бути використані для отримання доступу до всього комп'ютера. При цьому це шкідливе ПО може залишатися в системі після повторного встановлення операційної системи або навіть заміни жорсткого диска. Очищення системи від нього вимагає спеціальних знань і не під силу звичайному користувачеві.

Виявлення першого в реальному середовищі UEFI руткита має стати тривожним сигналом для користувачів та організацій.

Вважається, що Sednit (вона відома також під іменами APT28, STRONTIUM, Sofacy та Fancy Bear) є однією з найбільш активних на сьогодні АРТ-груп (таких, що проводять цілеспрямовані кібернапади). Саме вона стоїть за атаками на Демократичний національний комітет в США в 2016 році, на глобальну телевізійну мережу TV5Monde, витоком даних електронної пошти Всесвітнього антидопінгового агентства і багатьма іншими.

Нагадаємо, що нещодавно ESET повідомляла про активне зростання в Україні прихованого банківського трояна DanaBot, що використовує для зараження жертв електронні листи, замасковані під рахунки різних компаній.

*В сучасних комп'ютерах часто використовують UEFI замість традиційного BIOS. Обидві ці програми запускаються при старті комп'ютера перед тим, як завантажиться операційна система. UEFI - більше нове рішення, вона підтримує жорсткі диски більшого об'єму, швидше вантажиться, більш безпечна, має графічний інтерфейс і підтримує мишу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини