Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Успадкувати за правом представлення можна, навіть якщо складено заповіт

1 листопада 2018, 17:56
3852
0
Реклама

Суть справи: онук після смерті бабусі звернувся до суду для успадкування її земельної ділянки. У даній історії схема спадкування є досить заплутаною, тому рішення суду особливо цікаве. За заповітом ця ділянка мала перейти дочці (матері позивача), однак вона померла до його відкриття. На спадкування також претендують дві рідні сестри бабусі. Позивач вважав, що він є спадкоємцем майна за правом представлення.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Вони вказали, що відповідно до ч. 1 ст. 1266 ЦК внук спадкує ту частку спадщини, яка належала б за законом його матері, якби вона була живою на час відкриття спадщини. А оскільки є заповіт, то спадкування не може відбуватися на підставі закону.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС скасувала рішення попередніх інстанцій і направила справу на новий розгляд до місцевого суду.

Верховний суд роз'яснив, що по своїй суті спадкування за правом представлення - це специфічний порядок набуття права на спадкування за законом, воно не є окремою підставою або видом спадкування.

Суд вказав, що донька спадкодавця є спадкоємцем першої черги за законом, а сестри - спадкоємцями другої черги. Позивач має право спадкування після смерті бабусі за правом представлення своєї матері, яка померла до відкриття спадщини. Тобто він є спадкоємцем за законом першої черги за правом представлення.

Відповідну постанову у справі №539/2170/17 ВС прийняв 26.09.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини