Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес об'єднує меморандум по «зеленій» енергетиці

5 листопада 2018, 08:07
268
0
Реклама

Представники п'яти асоціацій*, які об'єднують 80% виробників відновлюваної енергетики, виступають за невідкладну зміну системи державного регулювання ринку та впровадження аукціонного механізму його стимулювання. У підписаному меморандумі викладено бачення процесу з боку галузі.

Центральним має стати проведення двічі на рік аукціонів, де початковою ціною буде діючий «зелений» тариф. Порядок їх проведення повинен бути затверджений Кабміном, майданчиком виступити електронна торговельна система ProZorro.

Такий підхід не повинен вдарити по малим виробникам: аукціонна модель повинна використовуватися для потужностей не менше 10 МВт. Додаткова підтримка розвитку малої генерації відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) повинна припускати спрощене отримання «зеленого» тарифу для об'єктів до 1 МВт.

Обсяги нових потужностей ВДЕ повинні визначатися відповідними щорічними державними квотами. Зниження діючих «зелених» тарифів має розпочатися з 2020 року, при цьому йдеться про те, що не повинно бути ретроспективних змін для діючих об'єктів ВДЕ.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстрований законопроект №8449, що передбачає нововведення в сфері ВДЕ, зокрема, проведення аукціонів, і сім альтернативних йому.

* Українська асоціація відновлюваної енергетики, Українська вітроенергетична асоціація, Асоціація сонячної енергетики, Українська воднева рада і Біоенергетична асоціація України.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини