Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як підігріти інтерес інвесторів до переробки відходів?

26 листопада 2018, 13:02
255
0
Реклама

Держенергоефективності обговорило доопрацьовану Концепцію стимулювання виробництва енергії із відходів із експертами київської держадміністрації, НКРЕКП та представниками бізнесу.

«В Україні щорічно генерується близько 10 млн т побутових відходів, з яких 94% вивозиться на полігони. Якщо виробляти електроенергію та тепло із нього, то можна заміщувати до 1 млрд кубометрів газу на рік», - повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Документом передбачається:

- зробити захоронення відходів невигідним шляхом підвищення відповідальності, контролю та оподаткування;

- залучення інвестицій шляхом встановлення гарантій, зокрема, щодо часткового залучених коштів, укладення довгострокових договорів на переробку;

- закріплення додаткових вимог до підприємств сміттєпереробної галузі, зокрема, щодо попереднього сортування відходів з максимальним відбором вторсировини та трьохступеневої системи очистки газів;

- встановлення правил тарифоутворення для послуг з енергетичної утилізації відходів із застосуванням індексації цін;

- закріплення власності на тверді побутові відходи за органами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що остання з цих тез, про власність на відходи, вже давно закріплена в законодавстві. Також вкрай важливо те, щоб відходи сортувалися перед спалюванням, як це робиться в економічно розвинених країнах, тому що в них міститься багато компонентів, придатних до переробки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини