Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Земельна реформа-2019: на що очікувати

21 грудня 2018, 14:45
3425
0
Реклама

20 грудня за ініціативи «Українського клубу аграрного бізнесу» на круглому столі відбулось обговорення проблемних питань земельного ринку, передачі землі ОТГ, земельних аукціонів тощо. Пікантності ситуації додавало те, що обговорення відбувалось на фоні засідання Верховної Ради, де розглядались ключові галузеві законопроекти із продовженням мораторію на продаж землі включно. За результатами круглого столу можна зробити висновки та прогнози на 2019 рік.

Передача державної землі ОТГ (т. зв. Закон про консолідацію земель) - процес позитивний та необхідний як для громад, так і для бізнесу. На сьогодні громадам передано близько 950 тис. га землі, більшість з яких вже перебуває в оренді, а отже поповнює бюджет громад. Передача на сьогодні відбувається, фактично, за ініціативи уряду без законодавчого забезпечення (законопроект №7060 чекає на розгляд у другому читанні). Проблемним лишається те, що лише близько 30% ОТГ оформили після передачі право власності.

Недостатньо регламентованим залишається визначення земельного масиву та порядку поводження з ним. Слід очікувати на постанову КМУ, що буде конкретизувати визначення меж, обміну землями в межах масиву тощо. Вона можливо з'явиться у І кварталі 2019 року.

Загальна кількість землі, що належить державі оцінюється у близько 4 млн га. Землі, що підлягають передачі ОТГ, визначаються Держгеокадастром. До них не відносяться землі водного, лісового масиву, а також ті, щодо яких прийняте рішення про продаж права на їх оренду з аукціону.

З початку року проведено 127 електронних аукціонів (до кінця року має відбутись близько 150). Площа земель, право на оренду яких було продане, склала 42,5 тис. га. Середня ціна склала 18% від нормативної оцінки.

Така система себе виправдала і слід очікувати на повний перехід публічних торгів у електронний формат. По завершенню пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів (постанова КМУ від 21.06.18 №688) буде розроблено відповідний порядок. У ньому, за словами Віктора Вишньова, гендиректора ДП «СЕТАМ» може бути скасований реєстраційний внесок, а також збільшиться крок ставок лоту з нинішніх 0,5% початкової ціни до 1,5-2%.

Також буде розширюватись практика використання електронних підписів.

У разі скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення гостро встане питання щодо можливості купівлі землі юридичними особами. На думку Дениса Нізалова, консультанта Світового банку з питань земельної реформи, це допоможе захистити права агропідприємств та обмежить участь на ринку землі спекулянтів, а також розширить можливість використання земельного банку для отримання кредитів.

***

Нагадаємо, що інформаційно-пошукова система ЛІГА:ЗАКОН містить аналітичні матеріали щодо нових правил, які починають діяти на ринку землі з 2019 року, наприклад:

- «Закон щодо вирішення питання колективної власності на землю № 2498-VIII»;

- «Масив земель сільськогосподарського призначення. Зміни, які відбудуться з початку 2019 року»;

- «Масив земель сільськогосподарського призначення: що потрібно знати» та ін.

Академія ЛІГА: ЗАКОН запрошує всіх зацікавлених осіб на практикум «Земля 2019. Особливості земельних правовідносин та представництва адвокатів у земельних спорах з огляду на останні змін в законодавстві».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини