Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аграріям пообіцяли держпідтримку вже на початку 2019

22 грудня 2018, 08:07
364
0
Реклама

Порядок розподілу коштів, передбачених програмами держпідтримки АПК, може бути представлений на розгляд Кабміну до лютого 2019 року. Про це повідомив в. о. міністра агрополітики і продовольства Максим Мартинюк.

Першими фінансування можуть отримати програми підтримки садівництва і компенсації відсотків за банківськими кредитами, адже наступного року вони не зміняться, тож порядок розподілу коштів за ними буде прийнятий оперативно.

Інші програми вимагають більше часу у зв'язку зі змінами і нововведеннями. Так, в програму компенсації за сільгосптехніку додані вагони і деякий час, за словами Максима Мартинюка, необхідним буде для пошуку балансу між видами техніки. Також дієві інструменти необхідно розробити за програмою підтримки фермерів.

Як ми писали раніше, Мінагрополітики має намір надавати перевагу цільовому виділенню коштів на противагу європейської моделі підтримки, коли розмір коштів пропорційний величині земельної ділянки.

Тарас Висоцький, генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»: «Ми підтримуємо фокусну модель державної підтримки, тому що існуючий ресурс - 6 млрд грн на 2019 рік - недостатній, аби забезпечити усіх. У разі запровадження погектарної моделі підтримки, суми такої підтримки були б мізерними. Якщо ж запроваджувати конкурси, одразу виникають корупційні загрози. При фокусній моделі, в умовах обмежених фінансових ресурсів, визначаються пріоритети, і вже на них точково виділяється фінансування. Так само ми підтримуємо і обрані напрямки: садівництво, тваринництво, купівля техніки, фермерство. Сам підхід правильний, допрацювання потребують механізми».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини