Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як підтвердити податківцям отримання маркетингових послуг?

27 грудня 2018, 08:32
1671
0
Реклама

Суть справи: підприємство оскаржило у суді податкове повідомлення-рішення, яким йому було збільшено суму податкових зобов'язань. Таке рішення фіскали обґрунтовували нереальністю зазначених позивачем витрат на рекламні заходи (дегустація, презентація), які, на їх погляд, не були підтверджені належними документами.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Він вказав, що надані позивачем документи є узагальнюючими і не підтверджують фактичного проведення вказаних операцій.

Однак апеляційний суд задовольнив позовні вимоги, вирішивши, що наданих документів достатньо.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із висновком місцевого суду.

Верховний суд вказав, що маркетингові послуги належать до безтоварних операцій і за своєю суттю є витратами на збут.

Документами, що підтверджують фактичне отримання таких послуг, можуть бути:

- акти приймання-передачі послуг або інші документи, що підтверджують фактичне надання (отримання) послуг, які повинні мати обов'язкові реквізити первинних документів, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;

- звіти про надані послуги, про проведення маркетингових досліджень, в яких мають бути викладені їх результати та рекомендації;

- бухгалтерські та статистичні документи, що підтверджують збільшення асортименту товарів, обсягу продажу, розміру доходу тощо.

ВС зазначив, що підтверджувати фактичне здійснення операцій з проведення рекламних акцій, дегустацій, презентацій, необхідно належно оформленими первинними документами, зокрема, такими, які посвідчують мету, об'єктивну необхідність, економічну доцільність отримання таких послуг, а також можливість проведення таких операцій контрагентами з урахуванням необхідного часу, місця та матеріальних ресурсів.

Відповідну постанову у справі №821/1344/17. З її повним текстом можна ознайомитися в системі VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини