Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Контрагент: невидима частина айсбергу

4 березня 2019, 17:00
1827
0
Реклама

Є не менше 20 факторів ризику, на які слід звертати увагу при роботі з контрагентами. Однак кожне підприємство визначає для себе лише кілька ключових. Інші вважаються пріоритетними, або такими, які прямо не впливають на діяльність компанії.

Але є одне «але»

За неповний 2018 рік у Єдиному державному реєстрі судових рішень у справах, пов'язаних з контрагентами, в кримінальному судочинстві значиться близько 20 300 постанов. У 2017 - 23 400, в 2016 - 26500 документів.

Всі вони винесені за клопотанням слідчого, прокурора або сторони кримінального провадження з метою проведення обшуку або надання дозволу на тимчасовий доступ до документів. Кримінальні злочини, за якими слідчі таким чином намагаються зібрати доказову базу, різні. Найчастіше це ст. 190 КК «Шахрайство», ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», ст. 212 «Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)», ст. 258-5 «Фінансування тероризму».

Що це означає? Якщо ви попрацювали з неперевіреним контрагентом, то відомості про вашу компанію (номера телефонів, платежі і т.п.) переміщаються в матеріали кримінального провадження. На практиці це виливається в допити, перевірки і обшуки для посадових осіб підприємств, які «засвітилися» в справі.

За неповний 2018 рік у тому ж Єдиному реєстрі у справах, пов'язаних з контрагентами, але вже в господарському судочинстві значиться близько 60 800 постанов. У 2017 - 64 300, в 2016 - 76100 документів. Так чи інакше, всі вони пов'язані з невиконанням або неналежним виконанням зобов'язань. Це суперечки, що виникли внаслідок укладення, зміни, розірвання договорів, визнання їх недійсними, і які спричинили за собою збитки, дебіторську заборгованість, проблемні активи.

Чи потрібно додатково говорити про ризикованість роботи з контрагентами наосліп, без фактичного уявлення про них і способах ведення бізнесу?

Аналітика для служб безпеки

Років десять тому було досить важко зібрати якісну і досить повну інформацію щодо бізнесу потенційного партнера. Для цього була потрібна наявність зв'язків, навичок оперативної роботи, часового ресурсу тощо. Зараз ситуація кардинально змінилася, і загальнодоступні реєстри відкрили всім бажаючим двері до масивів інформації. 20-30 хвилин активного пошуку трансформуються в довідку про перевірку контрагента, досить насичену даними про засновників, основний вид діяльності, судові справи і т. п.

Однак, дані самі по собі, мало чого варті. Вони показують тільки фрагмент діяльності бізнесу, поверхневу частину айсбергу. На виході повинен бути зрозумілий аналітичний документ з висновками, перспективним баченням ситуації навколо партнера, прогнозами розвитку подій і варіантами виходу з можливих критичних ситуацій.

Наприклад, у власника є намір співпрацювати з постачальником продукції за вигідними цінами. Спеціаліст служби безпеки отримав завдання проаналізувати діяльність майбутнього партнера на предмет ризику. При спрощеному підході, фахівець здійснить перевірку реєстрів по максимуму і викладе результати з позначкою, що на сьогоднішній день елементи ризику відсутні. А саме: компанія на ринку більше семи років, податковий борг відсутній, виконавчі провадження не зареєстровані, ліцензії та дозвільні документи не прострочені. За всіма мірками клієнт «чистий».

Аналітичний же підхід дасть інші результати: виявиться, є істотна розбіжність між кількістю співробітників і показниками фінансового аналізу, а поставка продукції за фактом значно перевершує задекларовані обсяги. Цих даних з реєстру не почерпнеш. В такому випадку співпраця буде нести потенційні ризики, тому що постачальник в майбутньому може легко стати фігурантом кримінального провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Якщо додати до цього негативні відгуки в інтернеті колишніх співробітників компанії-постачальника, в тому числі про заробітну плату в «конвертах», то складається інша картина, вже не так безхмарна, як в початковому варіанті.

В цьому випадку, погоджуючись на співпрацю, власник матиме чітке уявлення про можливі ризики. Саме здатність передбачати і прогнозувати - найважливіша якість фахівця служби безпеки в сучасних умовах.

Juscutum

Перевірити інформацію про свого контрагента ви можете, зареєструвавшись у системі перевірки та моніторингу бізнес-партнерів CONTR AGENT. Це зручний сервіс, який за кілька хвилин відобразить повне досьє на кожну компанію в Україні. Для пошуку достатньо лише ввести назву/код ЄДРПОУ підприємства, ПІБ директора чи засновника; ПІБ або ІПН ФОПа. Оформити заявку на тестовий доступ до сервісу можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини