Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

«Томас» для вивчення особистості

8 лютого 2019, 10:56
1190
0
Реклама

Американець Вільям Мултон Марстон був юристом і психологом. Свого часу він також займався просуванням відомої голлівудської кіностудії Universal, а ще написав декілька історичних книг, створив прообраз «детектора брехні» і у 1928 році опублікував книгу «Емоції звичайних людей», в якій окреслив чотири різних поведінкових типи особистості: домінування, вплив, стабільність, адаптивність.

Його теорія стверджує, що люди завжди прагнуть уникнути власного основного страху, і це прагнення, у свою чергу, диктує їх поведінку. Поведінкові типи були позначені буквами D, I, S, C. Вони визначають характер, мотиви й поведінку.

Пізніше Томас Хендріксон зайнявся розвитком ідей Марстона і зрештою створив інструмент для визначення факторів профілю. Пізніше він був доопрацьований і став називатись «Аналізом особистого профілю Thomas», що аналізує поведінку людини на робочому місці, вдома і в стані стресу.

Ось що демонструють наші поведінкові моделі відповідно до системи Томаса. (Важливо! У житті дуже рідко зустрічаються «чисті» фактори).

D-фактор або Домінування

D-фактори - це рішучі, вольові та цілеспрямовані люди. Ключовий мотиватор - перемога, демотиватор - поразка. Вони люблять братися за важкі завдання, комфортно себе почувають в складних мінливих умовах, люблять активний відпочинок. D-фактори швидко приймають рішення, швидко орієнтуються в ситуації, вони дуже азартні і люблять змагання. Їм іноді може не вистачати терпіння, дипломатичності, їм важко знаходити спільну мову з людьми.

І-фактор або Вплив

Головний мотиватор I-фактора - визнання. Їм важлива увага і схвалення інших людей. I-фактори люблять перебувати серед людей, вони хороші оповідачі, душа колективу. Вони позитивні і доброзичливі, мають нестандартне мислення, креативні, люблять усе нове. Разом з тим, імпульсивні, не люблять копирсатися у деталях і цифрах. Одиніз недоліків I-факторів - відсутність пунктуальності. У стані стресу вони стають нав'язливими.

S-фактор або Стабільність

Головний мотиватор S-факторів - передбачуваність, демотиватор - зміни. Вони дуже уважно і чуйно ставляться до людей, природні психологи. S-фактори тримають свої справи і речі в ідеальному порядку, із задоволенням виконують рутинну роботу. Їм вельми складно сказати «ні» іншій людині, у стресі їм властиве угодовство. Для них важливим є збереження статусу-кво.

С-фактор або Адаптивність

C-фактори - замкнуті і стримані люди. Вони володіють даром помічати і аналізувати деталі і факти. Головний мотиватор С-фактора - бажання бути правим. Найбільше вони бояться помилитися. Їх важко обдурити, вони не довіряють нікому. Ці люди обережні й акуратні, часто надмірно скрупульозні. Для них важливі правила, аналіз. Серед них чимало винахідників. Це люди-дипломати, «сірі кардинали». На стрес С-фактори реагують відходом в себе, замикаються.

Як ці знання можна застосувати у бізнесі? Практичні психологі мають інструмент так званого профільного аналізу особистості. Він дозволяє визначити значимість кожного з DISC-факторів у піддослідного і за рахунок цього спрогнозувати його поведінку у робочому середовищі, у побуті й у стані стресу.

Звіт, складений за результатами оцінки, дасть розуміння факторів мотивації, сильних сторін і обмежень, властиві кожному співробітнику.

***

Нагадаємо, що модуль «Ситуації для кадровиків» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН містить практичні матеріали, пов'язані з організацією підбору персоналу, робочим процесом, питанями соціального захисту та ін.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини