Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевірка контрагентів перед угодою. Чи варто?

26 лютого 2019, 12:25
3837
0
Реклама

У даній статті хочу поділитися досвідом нашого клієнта, великої девелоперської компанії, яка знехтувала можливістю перевірити свого підрядника. Всім відомо, що будівництво у 99% випадків ведеться із залученням підрядників та субпідрядників. При цьому не так часто перед залученням проводиться перевірка таких «помічників» на сумлінність. На жаль, багато компаній так або інакше засвічуються у кримінальних справах як сумнівні (є протоколи допиту директорів/власників таких контрагентів про те, що вони «фунти», в реєстрі судових рішень опубліковані визначення слідчих суддів з аналогічною інформацією).

Результат - при проведенні податкової перевірки замовника податківці з радістю пишуть про те, що такі «засвічені» підрядники є нереальними, не виконували робіт, в результаті чого здійснюються мільйонні податкові донарахування. Так було і з нашим клієнтом, у якого 5 контрагентів виявилися «сумнівними». І хоча не існувало жодного вироку, винесеного судом по контрагентах, у черговий раз податкова здійснила донарахування. Тут слід зазначити, що судова практика схиляється до позиції, що наявність протоколу допиту є вагомим аргументом на користь контролюючого органу.

Для захисту інтересів клієнта та скасування донарахувань у судовому порядку, адвокати АФ Pragnum отримали пояснення і заслухали в рамках судової справи в якості свідків директорів контрагентів, а також надали повний комплекс доказів, що підтверджують виконання умов угоди сторонами.

Таким чином, відмовляючись від перевірки контрагентів на їх «реальність», кожна фірма ставить себе під удар у майбутньому при проведенні податкової перевірки. Водночас, мінімальний аналіз відкритих джерел дозволить попередити величезну кількість як податкових, так і фінансових ризиків, пов'язаних з невиконанням контрагентами взятих на себе зобов'язань.

Отже, рекомендуємо перед укладенням угоди в обов'язковому порядку перевіряти своїх контрагентів, що заощадить Вам у майбутньому як фінансові, так і часові витрати.

Перевірити інформацію про свого контрагента ви можете, зареєструвавшись у системі перевірки та моніторингу бізнес-партнерів CONTR AGENT. Це зручний сервіс, який за кілька хвилин відобразить повне досьє на кожну компанію в Україні. Для пошуку достатньо лише ввести назву/код ЄДРПОУ підприємства, ПІБ директора чи засновника; ПІБ або ІПН ФОПа. Оформити заявку на тестовий доступ до сервісу можна за посиланням.

Також вам може бути цікаво:

Захист ТОП-менеджменту від кримінального переслідування

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини