Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Селфі із бюлетенем – злочин? Все не так очевидно

19 березня 2019, 16:00
1090
0
Реклама

Під час брифінгу 18 березня радник Міністра внутрішніх справ України Іван Варченко нагадав, що у день голосування виборці не повинні нікому звітувати про своє волевиявлення. У селфі, зроблені у кабінках для голосування, він побачив ознаки злочину, передбаченого ст. 159 Кримінального кодексу (порушення таємниці голосування).

Слід пам'ятати, що згаданою статтею передбачено, що потерпілим є громадянин, таємницю голосування якого розкрито сторонньою особою (науково-практичний коментар до ст. 159 КК). Тобто відповідатиме особа, яка розповіла про волевиявлення громадянина проти його волі. Якщо ж громадянин добровільно повідомляє про результати свого волевиявлення, він тим самим розкриває таємницю голосування. В іншому випадку, всі учасники екзит-полів були б злочинцями.

Зовсім інший випадок, коли громадянину ставлять вимоги, примушують та навіть переконують показувати заповнений бюлетень перед опусканням його до скриньки для голосування. У такому випадку, любитель селфі може бути визнаний потерпілим, а особи, що його примушували (вимагали, переконували), відповідно, винними.

Тож, ідучи на виборчу дільницю, виборець повинен пам'ятати:

- здійснювати агітацію в день виборів заборонено;

- ніхто не може примусити його голосувати за того чи іншого кандидата;

- він нікому і ніколи не зобов'язаний показувати бюлетень перед тим, як кидатиме його в урну для голосування;

- ніхто не може примусити його розповісти про те, як і за кого він голосував;

- власну позицію і результати волевиявлення він може висловлювати вільно (пам'ятаючи про п. 1).

***

Нещодавно ми писали, у яких випадках поліція може вимагати у водія пред'явити поліс автоцивілки.

***

Нагадаємо, що інформаційно-правові системи ЛІГА:ЗАКОН містять повну базу нормативно інструмент правових актів національного законодавства. Використовуючи «Зворотні зв'язки», можна отримати доступ не лише до науково-практичних коментарів, а й дізнатися точку зору держорганів та експертів щодо застосування окремої норми, отримати добірку судових рішень із цього питання, а також ознайомтеся зі всіма документами, що посилаються на цю норму або документ у цілому.

Отримати тестовий доступ до ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини