Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перераховуючи кошти між власними рахунками, ФОП має бути уважним

20 березня 2019, 11:50
11682
0
Реклама

Відповідно до ст. 292 Податкового кодексу доходом фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). До доходу також включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Разом з тим, до бази оподаткування ФОП не включаються пасивні доходи. Йдеться про проценти, дивіденди, роялті, страхові виплати і відшкодування. Це ж стосується й доходів, отриманих від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Поточні банківські рахунки для фізичних осіб - резидентів поділяються на рахунки ФОП, які відкриваються для здійснення підприємницької діяльності, та рахунки фізичних осіб, які не є підприємцями. Відповідне призначення рахунків й визначає оподаткування.

Таким чином, кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу ФОП - платника єдиного податку, навіть тоді, коли вони надійшли з його «приватної» картки.

Таку позицію ДФС викладено у листі від 25.03.2016 № 2516/К/26-15-13-02-15.

***

Раніше ми писали, що ДФС все ж визнала можливість отримання єдинником коштів через платіжні термінали.

***

Нагадаємо, що модуль «Мистецтво оборони» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН допоможе підготуватись до візитів представників ДФС і при цьому мінімізувати негативні наслідки таких візитів. Там містяться, наприклад, конкретні інструкції для секретаря, охоронця, бухгалтера, а також алгоритми дій, наприклад, при надходженні письмового запиту.

Тестовий доступ до модуля можна отримати за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини