Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд скасував штраф у 87 тис. грн, накладений Держпраці

17 квітня 2019, 12:04
4641
0
Реклама

Суть справи: підприємець оскаржив постанову Держпраці про накладення штрафу у розмірі 87 тис. грн за неоформлених працівників. Такий штраф був накладений на підставі абз. 1 ч. 2 ст. 265 КЗпП. При цьому за відповідне порушення позивача вже було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст. 41 КУпАП (штраф у розмірі 8 500 грн).

Місцевий суд задовольнив позовні вимоги і скасував штраф Держпраці. Попри доведеність вчинення позивачем правопорушення, суд вказав, що відповідальність, передбачена абз. 1 ч. 2 ст. 265 КЗпП та ч. 2 ст. 41 КУпАП, є одним видом відповідальності.

Він зазначив, що відповідно до ч. 1 ст. 61 Конституції, не можна двічі притягнути до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позову, вказавши, що оскаржувану постанову винесено відповідачем не в порядку, визначеному Кодексом про адміністративні правопорушення, а на підставі норм Кодексу законів про працю.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із рішенням місцевого суду.

Ключовим правовим питанням, щодо якого виник спір, є можливість одночасного притягнення підприємця до відповідальності за ч. 2 ст. 265 КЗпП та ч. 3 ст. 41 КУпАП за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору.

Верховний Суд вказав, що ключовою відмінністю цих двох статей є суб'єктний склад правопорушення. Завдяки цьому одночасно до відповідальності може бути притягнено юридичну особу як роботодавця (за ст. 265 КЗпП) так і його посадову особу юрособи (за ст. 41 КУпАП).

Однак, у разі притягнення до відповідальності фізичної особи-підприємця на підставі цих норм, повністю збігаються суб'єкт відповідальності і вид порушення (допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору).

ВС дійшов до висновку, що правопорушення, передбачені у ч. 2 ст. 265 КЗпП так само, як і правопорушення, передбачене у ч. 3 ст. 41 КУпАП, належить до адміністративної відповідальності.

Відповідну постанову по справі № 814/2156/16 ВС прийняв 21.12.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що ДФС знову оновила графіки перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини