Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наслідки рішення суду щодо націоналізації ПриватБанку: коментар юриста

19 квітня 2019, 11:42
604
0
Реклама

Вчора, 18 квітня, Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши позов Ігоря Коломойського, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку і недійсним договір купівлі-продажу державою акцій банку.

Партнер Практики корпоративного права JUSCUTUM Руслан Редька, розповів про підстави такого рішення та його наслідки.

Що стало підставою для рішення суду?

Як ми знаємо, Окружний адміністративний суд м. Києва визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною на підставі недоведеності підстав для віднесення ПриватБанку до категорії неплатоспроможних банків. Націоналізація банку в грудні 2016 року була наступною, що випливає з попередньої, дією і, відповідно, також пройшла з чисельними порушеннями законодавства. Суд визнав державне втручання у права акціонерів банку неправомірним, відзначивши, зокрема, порушення конституційного права на володіння належним майном.

Коли рішення почне діяти?

Рішення суду ще не набрало законної сили, оскільки не закінчився строк його апеляційного оскарження. Виходячи з практики, оскарження рішення займе мінімум шість місяців, якщо не буде штучного затягування процесу. До моменту винесення рішення апеляційним судом, рішення Окружного адміністративного суду не набере законної сили. Відповідач - Національний банк України вже заявив про намір звертатися до суду апеляційної інстанції.

Які наслідки для банку і його клієнтів?

На сьогоднішній день хвилюватися не варто, оскільки рішення не набрало законної сили. Під час повернення ПриватБанку до приватних рук може піднятися паніка в ЗМІ, на якій будуть спекулювати конкуруючі банки. Однак, говорити про глобальні ризики для вкладників і самого ПриватБанку не варто, бо держава не залишить без підтримки системоутворюючу банківську установу, клієнтами якої є левова частка населення країни. У свою чергу законодавча зарегульованість банківської діяльності не дозволить новим власникам кардинально змінити політику установи.

Нагадаємо, перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини