Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОВ перейдуть на новий модельний статут за замовчуванням, але не без проблем

3 травня 2019, 14:00
10963
0
Реклама

Протягом останніх десяти місяців ті товариства з обмеженою відповідальністю, які хотіли б розпочати діяльність на підставі модельного статуту, стикнулись з проблемою. Їм відмовляли у держреєстрації через невідповідність постанови Кабміну від 16.11.2001 №1182 (якою був затверджений статут) положенням нового Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Залишаючи осторонь питання правомірності цих відмов, можна констатувати, що з 28 квітня поточного року проблему нарешті було вирішено: нова редакція модельного статуту ТОВ, затверджена постановою Кабміну від 27.03.2019 № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності», набрала чинності. Але сподіватися на безболісний «установчий апгрейд», зважаючи на українські традиції нормотворення, все ж не варто.

Товариства, які діють на підставі старої редакції модельного статуту, зможуть використовувати його до переходу на власний статут, що відповідає новому закону, або новий модельний статут. Кінцева дата переходу - 17 червня 2019 року. Бо вже з 18 червня тих, хто не встиг зареєструватися «по-новому», держава вважатиме такими, що обрали варіант "за замовчуванням" нового модельного статуту.

Можливість для учасників (засновників) товариств обирати один з декількох варіантів положень статуту в частині строків, необхідної кількості голосів, вимог до посвідчення підписів, тощо є корисною особливістю нового модельного установчого документу. Разом із тим, така можливість надана лише тим товариствам, що подають документи в електронній формі. Інші заявники фактично змушені погоджуватися з редакцією положень модельного статуту «за замовчуванням». Але наразі можливість подання документів ТОВ на реєстрацію в електронній формі не реалізована. Уряд доручив Мін'юсту забезпечити таку можливість через портал електронних сервісів.

Варто зауважити, що проект постанови передбачав можливість використання електронного цифрового підпису при подачі документів в електронній формі. Але на якійсь стадії доопрацювання документу ці положення зникли. Тож не зовсім зрозумілим залишається алгоритм майбутньої подачі документів.

Також вже можна прогнозувати правові проблеми під час реалізації на практиці окремих положень нового модельного статуту. Як приклад можна навести п.37 статуту, який передбачає покладання повноважень керівника на інших працівників ТОВ. Так, у разі смерті особи, яка діяла як одноосібний виконавчий орган (голова колегіального виконавчого органу) товариства, виконувачем обов'язків до обрання в установленому порядку іншої особи за певних умов може стати його заступник, головний бухгалтер, працівник з найвищою зарплатою, або найстарший за віком працівник незалежно від наявності відповідної кваліфікації. Але ж ця норма прямо суперечить ст. 31 Кодексу законів про працю, що забороняє вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором!

Якщо таке примусове покладання на працівника обов'язків керівника товариства кваліфікувати як суміщення, то це фактично є зміною істотних умов праці (що навряд можна пов'язувати зі смертю керівника). Крім того, відповідно до ст. 32 КЗпП суміщення допускається лише у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці і лише за умови повідомлення працівника не пізніше ніж за два місяці. Вбачається, що у такому випадку доцільніше було б покласти обов'язки керівника товариства на його учасника, наприклад, який володіє найбільшою часткою.

Також невирішеним залишилося питання керівництва товариством у випадку смерті особи, що одночасно є одноособовим учасником та керівником товариства. З великою ймовірністю до моменту вступу в права спадкоємців у товариства виникне податковий борг через несвоєчасне нарахування та сплату податків, подання звітності. І Податковий кодекс, на жаль, не передбачає винятків відстрочення, навіть у подібних очевидних випадках.

Нагадаємо, перевірити наявні чи потенційні ділові контакти можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Він дозволяє відстежити події контрагента, щоб запобігти ризикам та бути впевненим у безпеці власного бізнесу. Аби випробувати роботу сервісу, є можливість замовити тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини