Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Шахраї стали частіше знімати гроші з карток українців: найпоширеніші схеми

11 червня 2019, 11:11
11425
0
Реклама

Кіберполіція повідомила, що на початку сезону відпусток громадяни частіше почали звертатися з повідомленнями про незаконне зняття коштів з їх банківських рахунків.

Найчастіше зловмисники знімали гроші шляхом перевипуску абонентського номера, підв'язаного до банківської картки користувача.

Найпоширеніша схема виглядає так: абоненту абоненту телефонують декілька разів (представляючись таксі, організаціями тощо) та схиляють абонента, щоб той перетелефонував, а потім замовляють у оператора послугу відновлення SIM-карти, використовуючи для ідентифікації абонента номери телефонів з яких раніше телефонували. Інколи зловмисники навіть перераховують незначні суми коштів на мобільний рахунок жертви (від декількох гривень), аби точно знати дату останнього поповнення рахунку. .

Найменше таких злочинів вчиняється відносно контрактних абонентів мобільного зв'язку, адже для перевипуску їх картки, власнику необхідно відвідати банк та підтвердити свою особу, надавши працівнику банку особистий паспорт.

Не менш поширена шахрайська схема проводиться за допомогою спеціальних скімінгових пристроїв, які встановлюються злочинцями у банкомати. Для цього навіть не треба відкривати його. Зловмисники за декілька секунд зчитують інформацію з клієнтської картки. Зовні такі пристрої не помітні, виявити їх можуть тільки фахівці банку, а з моменту компрометації до моменту фактичного зняття коштів може пройти не один тиждень.

Тому фахівці рекомендують періодично змінювати PIN-код банківської картки. Також такі дії рекомендується проводити після повернення із закордонної поїздки.

Щоб мінімізувати ризики крадіжки коштів з вашого банківського рахунку, кіберполіція радить:

- використовувати окремий номер телефону для зв'язки його з карткою (фінансовий номер) та не передавати його стороннім особам;

- використовувати виключно офіційні додатки мобільного банкінгу. Інакше Ви можете завантажити собі фішинговий додаток;

- у більшості українських операторів мобільного зв'язку можливо підключити послугу додаткового паролю для здійснення операцій з SIM-карткою. Ця послуга значно знижає ризики перевипуску вашої картки;

- не передавайте картку стороннім особам під час розрахунків в закладах харчування, магазинах тощо;

- не використовуйте неперевірені ресурси для оплати товарів чи послуг онлайн. Вони можуть бути фішинговими;

- для онлайн-розрахунків рекомендовано використовувати сайти із захищеним протоколом (https://).

Якщо ви все-таки стали жертвою подібних злочинів, не зволікаєте і одразу повідомляйте про незаконне списання коштів працівників банку та поліції.

Про інтернет-шахрайство, яке використовує соціальну інженерію і масові розсилки читайте в матеріалі: Фішинг з юридичним присмаком: як не втрапити на гачок?

Безпека підприємства, алгоритми дій для бізнесу і єдине інформаційне поле для усіх фахівців - вибирайте системи ЛІГА:ЗАКОН для усієї компанії і отримуйте подарунки!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини