Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституційний Суд скасував мінімальний вік для виходу на пенсію за вислугою років

12 червня 2019, 11:53
16331
0
Реклама

4 червня 2019 року Конституційний Суд виніс рішення № 2-р/2019 про невідповідність положень статей 54 і 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» 1788-XII нормам Конституції України.

Зміни до статей було внесено в ході пенсійної реформи в 2015 році законами України № 213-VIII і № 911-VIII.

Змінами було встановлено наступні положення:

Для працівників льотного і льотно-випробного складу додатковою умовою для призначення пенсії стало досягнення 50-річного віку, а для працівників освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення - досягнення 55-річного віку. Раніше вікового обмеження не існувало. Суд визнав, що такі положення порушують право на соціальний захист.

Також у 2015 році законодавець зрівняв пенсійний вік для чоловіків і жінок на роботах, що пов'язані зі шкідливим впливом на здоров'я. Це, зокрема, окремі категорії працівників, які забезпечують роботу залізничного транспорту, працівники геологічних та геодезичних експедицій, працівники, безпосередньо зайняті на лісозаготівлях тощо. У рішенні Конституційного Суду зазначається, що в даному випадку законодавець скасував спеціальні гарантії щодо охорони праці і здоров'я жінок.

Отже, деякі положення, прийняті в рамках реформи стосовно збільшення пенсійного віку є неконституційними та мають бути виключені із законодавчих актів.

Рішення Конституційного Суду не оскаржуються і набирають чинності з моменту їх прийняття. Це означає, що з 5 червня 2019 року громадяни, які вже мають необхідний стаж роботи, можуть отримувати пенсії за вислугою років, незалежно від віку.

Органи Пенсійного фонду скоріш за все чекатимуть законодавчих змін і відмовлятимуть у видачі пенсій. В такому випадку захистити своє право громадяни можуть через суд.

Раніше ми писали про те, чи можна притягнути до відповідальності за висловлену в трудовому колективі образу.

мінімальних гарантій в оплаті праці.

Вам також може бути цікаво, що правила придбання нерухомості можуть кардинально змінитися.

Безпека підприємства, алгоритми дій для бізнесу та єдине інформаційне поле для всіх фахівців - обирайте системи ЛІГА:ЗАКОН для всієї компанії та отримуйте подарунки!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини