Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про накопичувальне пенсійне забезпечення буде доопрацьовано

Реклама

25 квітня 2024 року Верховна Рада прийняла рішення відправити проект Закону «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» №9212 суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Для його прийняття не вистачило 12 голосів, інформує ВР.

Головний автор проекту Давид Арахамія зазначив, що підтримка депутатами трансформації системи пенсійного забезпечення шляхом створення системи додаткових пенсійних накопичень збільшується. Голова Комітету Галина Третьякова (співавтор законопроекту) вчергове аргументувала важливість впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні.

«Шановні народні депутати, нам необхідно з вами дуже добре усвідомлювати, що у нас 10,2 мільйона осіб, які є пенсіонерами, при наявних 32 або 35 мільйонів громадян, які проживають на території України. І солідарна система як така не здатна витримати те навантаження і вкрай тяжко підтримується фінансово», - наголосила очільниця Комітету.

Впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні може не лише гарантувати у майбутньому людині гідну пенсію, а і сприяти консолідації української нації у відбудові держави після Перемоги над ворогом. Адже пенсійні накопичення можуть інвестуватися у проекти відновлення країни в контексті інтеграції України до Європейського Союзу. За словами Галини Третьякової, відповідним чином діяли європейські держави під час Другої світової війни, «щоб сконцентрувати національний ресурс для відновлення власних економік». 

Нагадаємо, що перший рівень пенсійної системи базується на засадах солідарності поколінь. Тобто усі сплачені підприємствами та застрахованими особами внески до Пенсійного фонду України одразу ж виплачуються громадянам поважного віку у вигляді пенсій.

Законопроєкт № 9212 «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» зареєстрували у Раді ще в квітні минулого року.

Його метою є надання громадянам можливості формувати обов'язкові особисті пенсійні накопичення, за рахунок яких вони у майбутньому одержать додаткове, до їх пенсій із солідарної системи, джерело пенсійних виплат.

Законопроектом передбачається встановити обов'язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов'язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників: 1%, 1,5 %, 2 % від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів державного бюджету. При цьому, розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу єдиного соціального внеску.

За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено.

Кошти накопичувальної системи будуть власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Потрібно більше роз?яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте LIGA360 LEGAL SOLUTION. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини