Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спори щодо зобов’язання зареєструвати податкову накладну не розглядаються судами

2 липня 2019, 16:38
3024
0
Реклама

Суть справи: підприємство просило зобов'язати обленерго скласти та зареєструвати в Єдиному реєстрі податкові накладні від господарських операцій за договорами постачання. Позивач вказав, що через бездіяльність відповідача не може віднести суму ПДВ до складу податкового кредиту.

Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу CONTR AGENT.

Місцевий суд відмовив у відкритті провадження у справі у зв'язку з тим, що позов не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства. Він вказав, що позивач може оскаржити бездіяльність ДФС в адміністративному суді.

Апеляційний же суд скасував цю ухвалу і направив справу для подальшого розгляду у цьому ж суді. Він вказав, що такий спір підлягає розгляду в судах господарської юрисдикції, оскільки між сторонами був укладений господарський договір.

Однак Велика Палата ВС, розглядаючи цю справу, прийшла до зовсім іншого висновку. Вона вказала, що відповідна категорія спорів взагалі не має розглядатись судами.

У разі порушення продавцем послуг порядку заповнення або реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування покупець має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на нього.

Верховний Суд вказав, що обов'язок продавця зареєструвати податкову накладну є обов'язком платника податку у публічно-правових відносинах, а не обов'язком перед покупцем, хоча таке невиконання може завдати йому збитків.

Тому позовна вимога покупця про зобов'язання здійснити таку реєстрацію не є способом захисту у господарських правовідносинах, і не підлягає розгляду в суді жодної юрисдикції.

ВС зазначив, що позивач може звернутися до контрагента з позовом про відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення обов'язку щодо складення та реєстрації податкових накладних.

Відповідну постанову по справі № 908/1568/18 ВС прийняв 5.06.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що на сайті ДФС можна сплатити податок на нерухомість.

Також вам може бути цікаво, що в Україні вперше засудили за кінопіратство.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини