Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Бізнес підтримує пріоритети нового керівника митниці

22 липня 2019, 11:50
402
0
Реклама

Європейська Бізнес Асоціація 18 липня зустрілась з новопризначеним керівником Державної митної служби - Максимом Нефьодовим.

На зустрічі говорили про першочергові зміни на митниці: електронізацію та кадрові реформи (набір персоналу на контрактній основі), розбудову митної інфраструктури, створення митних складів і доріг, обмін інформацією між митними базами даних з іншими країнами, глобальну зміну функціоналу митниці на сервісну службу та новий Митний кодекс.

Максим Нефьодов анонсував запуск роботи нової митної служби вже наприкінці вересня 2019, а до кінця 2020 року заплановано створення плоскої структури митниці без регіональних представництв та підвищення вимог до персоналу та оплати їх праці.

Бізнес поінформував про проблеми, з якими наразі стикаються компанії та питання, що потребують детальної уваги нового керівника. Зокрема, про ситуацію з індикативними цінами, яка призводить до корупційних зловживань на місцях та зі зміною коду товару, що призводить до збільшення ставки митних платежів, або ж до вимагання додаткових дозволів/сертифікатів. Максим Нефьодов пообіцяв до кінця року привести у відповідність до здорового глузду усі норми на рівні наказів, які дозволяють зловживання службовим становищем митникам.

Також бізнес цікавили питання заборони на імпорт товарів з Росії та додаткове спеціальне мито на решту товарів.

Одним з напрямків, що потребує посиленої уваги, Голова митної служби назвав захист інтелектуальної власності. Це і питання патентного тролінгу і формат митних реєстрів, який дійсно допоможе боротись з фальсифікатом. Також він запропонував провести через місяць окрему зустріч із зацікавленими сторонами.

Не менш важливим для бізнесу було почути, що в пріоритетах служби є скасування бюджетного планування надходжень з митних платежів, яке на сьогоднішній день створює передумови для маніпуляцій з боку митниць при розмитненні на конкретних постах.

В контексті прийнятого Указу Президента №505, М.Нефьодов зазначив, що даний документ передбачає публікацію всієї інформації стосовно експорту та імпорту товарів. Однак, яка саме це інформація - буде обговорюватись окремо. Зі свого боку, бізнес прагне відчувати реальну боротьбу з контрабандою, а не тиск на прозорих імпортерів та експортерів, яких легко знайти та перевірити, і які вчасно сплачують податки.

Бізнес-спільнота підтримує пріоритети, які ставить перед собою новий керівник, готова долучатись до розвитку митниці та очікує на активну взаємодію.

Нагадаємо, Президент видав Указ, який сприяє заходам протидії контрабанді та корупції на митниці.

Якщо ви бажаєте зареєструвати власну торгову марку в Україні, пропонуємо вам скористуватись онлайн сервісом PatentBot - інноваційним партнерським сервісом ЛІГА:ЗАКОН. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з його можливостями можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини