Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок платежів чекають масштабні реформи

26 липня 2019, 13:10
1781
0
Реклама

Нацбанк презентував банкірам концепцію нової моделі законодавчого регулювання ринку платежів і переказу коштів в Україні.

Нове регулювання має втілити концепцію Open Banking, інтегровану з новою платіжною інфраструктурою, побудованою на міжнародних стандартах (ISO 20022), що забезпечить миттєвість і безперервність платіжних послуг.

Проект майбутніх законодавчих змін регулятор планує розробити спільно з учасниками ринку. Заплановано проведення низки зустрічей з різними учасниками платіжного ринку і розробниками програмного забезпечення, щоб виробити спільне консолідоване бачення майбутніх змін. Крім того, в проект будуть залучені зовнішні експерти в галузі права за технічної підтримки іноземних донорів.

 У НБУ пояснили, що головні принципи нової концепції регулювання, - це партнерство та синергія. Серед ключових новацій:

 - відхід від обов'язкової необхідності створення або членства в платіжній системі для надання платіжних послуг;

 - платіжні послуги зможуть надавати банки, платіжні установи, установи електронних грошей, поштові оператори, а також державні органи та органи місцевого самоврядування.

Також планується ввести ряд нових платіжних послуг. Замість однієї послуги з переказу коштів, з'явиться вісім нових:

 - шість фінансових (внесення коштів на платіжний рахунок, зняття/списання коштів з платіжного рахунку, переказ коштів з платіжного рахунку, переказ коштів з платіжного рахунку за рахунок кредиту, емісія/еквайринг, грошові перекази);

- дві нефінансові (послуга ініціювання платежу і надання консолідованої інформації за платіжним рахунком).

Банки будуть надавати платіжні послуги на підставі банківської ліцензії. Небанківські установи - на підставі ліцензії на надання платіжних послуг. Також розглядається можливість надання обмежених можливостей з переказу коштів окремим категоріям постачальників (наприклад, телеком і інтернет-операторам, роздрібним мережам і т.д.).

Очікується, що перша текстова редакція оновленого законодавчого регулювання ринку платежів з'явиться у вересні-жовтні цього року.

Нагадаємо, реквізити розрахункових документів з 5 серпня можна заповнювати за новим стандартом.

В Україні з'явився бот-бухгалтер, який самостійно розраховує і платить податки. Переходьте за посиланням, щоб дізнатися більше про чат-бот ReporTax!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини