Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Хрущовки" хочуть зносити без обов'язкової згоди усіх мешканців будинку

14 серпня 2019, 13:36
3501
0
Реклама

У Мінрегіоні пропонують проводити реконструкцію “хрущовок” за обов'язкової згоди не менше 75% власників житла.

Наразі Законом «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» встановлена обов'язкова згода 100% мешканців будинку. У міністерстві вважають, що це є однією з причин затримки програми реновації застарілого житла.

Крім того, коефіцієнт відшкодування за старе житло становить 1,5 (при переїзді в новий будинок вам повинні дати квартиру на 50% більше), що також затримує старт програми.

Новим законопроектом “Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду” пропонується встановити нову вимогу щодо згоди мешканців будинку на проведення реконструкції - не менше 75% власників квартир та іншого нерухомого майна в межах кварталу (мікрорайону). Розгляд питання про реконструкцію багатоквартирного будинку в межах кварталу/мікрорайону припиняється у разі незгоди 25% власників. Такий будинок виключається з інвестиційного проекту, а рішення про це доводиться до відома мешканців письмовим повідомленням.

Також проектом пропонується:

- врахувати можливість здійснення реконструкції застарілого житла різної поверховості, а не лише до 5 поверхів;

- визначати замовниками проектів реконструкції виконавчі органи сільських, селищних та міських рад;

- розширити перелік можливих джерел фінансування проектів;

- визначити алгоритм прийняття рішення щодо реконструкції або знесення;

- удосконалити процедуру видачі компенсації власникам застарілого житла;

- передбачити різні можливі варіанти відселення жителів під час реконструкції, максимальну відстань, на яку відбуватиметься відселення, та інші питання.

Як перевірити забудовника читайте за посиланням, а моніторити статус вашої нерухомості в реєстрі можна за допомогою сервісу SMS-МАЯК.

Комплексно здійснити перевірку учасників будівництва, їх залученість у судові справи, сплату податків, можливе включення в санкційні списки допоможе сервіс CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Аби оцінити роботу сервісу, є можливість замовити тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини