Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові ДБН забороняють розміщувати хостели у житлових будинках

3 вересня 2019, 09:30
9370
0
Реклама

Урядовий портал повідомляє, що новими державними будівельними нормами ДБН В.2.2-15:2019 передбачено можливість розміщувати магазини, кафе, салони краси, відділення банків тощо на будь-яких поверхах житлових будинків. Раніше це дозволялося робити лише до 3-го поверху включно.

Норма поширюється виключно на нове будівництво. Крім цього, обов'язковою вимогою розміщення є виділення приміщення в окремий протипожежний відсік.

Лев Парцхаладзе прокоментував: «Розширюємо можливості для реалізації сучасних та цікавих проектів житлового будівництва. Новими нормами ДБН дозволено розміщувати вбудовані в нові житлові будинки магазини, кафе та інші громадські заклади на будь-яких поверхах. Звичайно, за умови дотримання необхідних протипожежних та інших технічних вимог. Щоб це було в першу чергу безпечно та комфортно для кожного: з одного боку - не заважало сусідам, а з іншого - створювало додаткові зручності для жителів. Адже тепер найнеобхідніші заклади будуть зовсім поруч».

Не можна буде розміщувати на будь-яких поверхах об'єкти, які негативно впливають на людину за рівнем шуму, вібрацій, електромагнітних випромінювань та радіації. Наприклад, кафе з цілодобовим режимом роботи, підвищеним рівнем шуму тощо.

Також нормами ДБН заборонено розміщувати в житлових будинках:

- Готелі та хостели;

- Магазини з сумарною площею понад 1000 кв. м;

- Спеціалізовані заклади і підприємства, експлуатація яких може призвести до забруднення території та повітря;

- Спеціалізовані магазини будівельних, мастильних та інших товарів (наприклад, фарб, лаків, вогненебезпечних речовин і матеріалів);

- Майстерні з ремонту взуття та побутових машин і приладів площею понад 100 кв. м;

- Лазні, сауни, виробничі приміщення, похоронні бюро тощо.

Лев Парцхаладзе також нагадав, що з 1 жовтня 2018 року в дію вступили зміни у ДБН «Житлові будинки. Основні положення», які дозволили розміщувати в житлових будинках заклади громадського харчування місткістю до 250 місць (раніше було до 50 місць) за умови наявності окремої від будинку території та дотримання необхідних протипожежних та інших вимог.

Перевірте забудовника або потенційного контрагента за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

Читайте також:

- В Україні почали забороняти склити балкони

- Змінюються правила будівництва житлових будинків: ФОТО

На Платформі ЛІГА:ЗАКОН з'явився новий сервіс - Національний юридичний каталог України Liga:BOOK. Сервіс створений для юристів, а також для тих, хто хоче отримати юридичні послуги

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини