Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Влада хоче заборонити вільний продаж SIM-карт і блокуватиме за спам (оновлено)

4 вересня 2019, 13:45
3340
2
Реклама

У Раді депутати від партії «Слуга народу» зареєстрували законопроект №1083 «Про електронні комунікації». Документ, зокрема, передбачає запровадження обов'язкового укладення договору з оператором і реєстрацію телефону, блокування «сірих» телефонів, базу даних IMEI, SIM-карти за паспортами. Однак співавтори законопроекту після консультацій з Михайлом Федоровим (Віце-прем'єр-міністром - міністром цифровий трансформації) вирішили відкликати законопроект на доопрацювання.

Що пропонували депутати:

Блокування IMEI

Кожен телефон має свій унікальний номер - IMEI. Всі телефони, які імпортують в Україну, вносять до національного реєстру - Систему контролю кодів ІМЕІ - вона існує вже досить давно. Якщо IMEI в реєстрі немає, такий телефон ввезений нелегально. Якщо закон приймуть, норма набуде чинності з 1 січня 2024 року. Після цього оператори отримають право блокувати використання нелегально ввезених телефонів. Тобто, якщо ви вставите SIM-карту українського оператора, вона у вас працювати не буде, і мобільний зв'язок ви не отримаєте.

Що робити з «сірими» телефонами?

Запровадження норми про блокування IMEI могло б привести до того, що багато абонентів, які купили «сірі» телефони до запровадженяя норми, не змогли б користуватися зв'язком. Закон передбачає обов'язкове інформування оператором абонента про те, що його код ІМЕІ не внесений до реєстру. Господар незаконно ввезеного телефону в такому випадку зобов'язаний внести код ІМЕІ в Систему контролю кодів. Тільки після відповідного попередження оператора і ігнорування суб'єктом обов'язку внести код в Систему, оператор матиме право «перекрити» мобільний зв'язок для такого абонента.

SIM-карта по паспорту

Проект передбачає укладання договору між постачальником мобільного зв'язку та абонентом. Згідно п.1 ч.2 ст.56 проекту закону, договір про надання послуг укладається у письмовій або в будь-який інший формі. У разі укладення такого договору в будь-який інший формі, окрім письмової, здійснюється обов'язкова реєстрація абонента у постачальника електронних комунікаційних послуг з наданням постачальнику відповідно до закону персональних даних абонентів-фізичних осіб.

Боротьба зі спамом

Закон офіційно дозволяє операторам і провайдерам відключення кінцевого обладнання споживача, якщо воно використовується для розсилки повідомлень, що мають комерційний та рекламний характер.

Кеш-провайдери

Щоб сайти працювали швидше, використовується кешування. Це зберігання копії деяких даних сайту в місцях, які ближче до споживача в мережі. З огляду на те, що кешування використовується також і на сайтах з піратським чи іншого роду незаконним контентом, і кеш-провайдери не мають можливості це контролювати, кеш-провайдер міг понести відповідальність за зберігання такого контенту. У законопроекті вперше вказується, що кеш-провайдер такої відповідальності не несе, але зобов'язаний своєчасно видалити такий контент.

Міністр цифровий трансформації Михайло Федоров розповів журналістам, що закон буде повністю перероблений з урахуванням європейської практики. Відповідаючи на уточнююче питання журналіста LIGA.tech, він підкреслив що норм щодо обов'язкової реєстрації абонентів і блокування "сірих" телефонів по IMEI в переробленому законопроекті не буде.

Читайте також: Перші кроки та рішення нової влади

Вас може зацікавити: Нефьодов показав, як буде виглядати головний апарат митниці

На Платформі ЛІГА:ЗАКОН з'явився новий сервіс - Національний юридичний каталог України Liga:BOOK. Сервіс створений для самозайнятих юристів, а також для тих, хто хоче отримати юридичні послуги.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини