Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про імпічмент Президента прийнято

Реклама

Сьогодні, 10 вересня, народні депутати підтримали Закон (проект № 1012) "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент) ".

Процедура імпічменту ініціюватиметься більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Пыдставою для ініціювання імпічменту є письмове подання. Таке подання має містити правове обгрунтування необхідності утворення спеціальної тимчасової слідчої комісії. До складу комисії входитимуть народні депутати України (з урахуванням принципу пропорційного представництва), спеціальний прокурорта спеціальні слідчі.

Захист прав, свобод і законних інтересів Глави держави в процедурі імпічменту забезпечуватимуть захисники Президента.

Після прийняття Верховною Радою рішення про звинувачення Президента Парламент звернеться до Конституційного Суду (для отримання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста в порядку імпічменту) та Верховного Суду(для одержання висновку про те, що діяння, в яких звинувачується Президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину); .

Рішення про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту прийматиметься тільки у разі, якщо висновки Конституційного Суду України і Верховного Суду засвідчать дотримання вимог Конституції і законів України. Відповідна Постанова ВР вважатиметься прийнятою, якщо за неї проголосує не менше чим 3/4 народних депутатів від конституційного складу Парламенту.

З повним текстом Закону після його підписання Президентом і оприлюдення можна буде ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА :ЗАКОН, Переконайтеся в зручності подачі інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини