Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес проти передчасних рішень в модернізації податкових правил

13 вересня 2019, 15:27
1032
0
Реклама

ЄБА вітає зусилля влади, спрямовані на модернізацію податкових правил, але наголошує, що будь-які зміни мають бути спрямовані, насамперед, на стимулювання сумлінних платників податків, боротьбу з ухиленням від оподаткування та створення рівних правил гри для бізнесу.

Деякі зміни, запропоновані законопроектом №1210, викликають занепокоєння у прозорого бізнесу, зокрема строки набрання чинності нових правил - після опублікування або з 1 січня чи 1 липня 2020 року.

У ЄБА зауважили, що поспішне запровадження змін позбавить платників та контролюючі органи можливості пристосуватися до нових правил належним чином, налаштувати облікові системи, підготувати персонал. На практиці це призведе до покладення значного адміністративного навантаження на платників, на контролюючі органи та, як наслідок, до суттєвого зростання ризику конфліктів між бізнесом та державними органами.

Також поряд із імплементацією світового досвіду, законопроект містить низку норм, які бізнес сприймає як відмову від позитивних здобутків, досягнутих у минулому:

- збільшення строків податкових перевірок та підстави для їх проведення;

- обтяжливий розмір штрафів (фіксований штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних 3400 грн);

- виключення з Податкового кодексу положень щодо особистої відповідальності податкових інспекторів за необґрунтовані донарахування податків та зборів.

У ЄБА зауважують, що це лише незначна частина питань, які викликали зауваження з боку бізнес-спільноти.

З огляду на масштабність пропонованих змін, бізнес вважає абсолютно обґрунтованим продовжити їх обговорення задля напрацювання збалансованої позиції.

Бізнес підтримує наміри розпочати податкову реформу навесні 2020 року та впровадити необхідні до законодавства зміни починаючи з 2021 року, що відповідає принципу стабільності податкового законодавства.

Тож бізнес сподівається на своєчасне та всебічне обговорення податкових новацій та пошук компромісних рішень.

Законопроект №1210 також критикують експерти та Федерація роботодавців України.

Дізнатися чи потрапила ваша компанія до графіку планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна також за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує підприємців взяти участь в конференції Safe Side 2.0, яка відбудеться 9 жовтня. Детальніше про захід за посиланням

Про перші кроки та рішення нової влади читайте тут

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини