Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 жовтня українці не зможуть розраховуватися монетами 1, 2 та 5 копійок

24 вересня 2019, 11:28
39956
1
Реклама

Нацбанк повідомляє про те, що з 1 жовтня 2019 року монети номіналом 1, 2 та 5 копійок виводяться з обігу.

Про це розповів заступник Голови Національного банку України Сергій Холод:

«З 1 жовтня 2019 року українці більше не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою, - сказав він. - Але це не привід для хвилювання. Упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та у Національному банку».

Як заокруглювати суму розрахунків?

Для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

Суми заокруглюються за математичним правилом:

- якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, вона заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0;

- якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок, вона заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Якщо йдеться про безготівковий розрахунок, то заокруглення не відбуватиметься.

З часу запровадження вказаного механізму у липні 2018 року низка підприємств торгівлі та сфери послуг надають покупцям чеки із зазначенням суми до заокруглення та після заокруглення, інші використовують власні бонусні програми лояльності (індивідуальні гаманці), куди зараховуються решта копійок у разі згоди покупця.

Як обміняти монети?

Обміняти монети дрібних номіналів громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

- з 1 жовтня до 30 вересня 2020 року включно - в усіх відділеннях українських банків;

- до 30 вересня 2022 року включно - у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

-

Вилучені з обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок будуть утилізовані Національним банком через знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні, а метал піде на переплавку.

Читайте також:

Школярі отримають «е-квиток» безкоштовно

Змінено процедуру фінансової реструктуризації боржників

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини