Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які будівельні роботи не можна здійснювати без дозволу органів охорони культурної спадщини: роз’яснення ВС

25 вересня 2019, 17:25
1151
0
Реклама

Суть справи: підприємство (замовник будівництва) звернулось до суду з позовом до Міністерства культури України про скасування припису, яким позивача зобов'язано припинити проведення будівельних робіт.

Відповідач, здійснивши візуальне спостереження та фотофіксацію містобудівної ситуації на території та провівши перевірку електронної бази даних документообігу, виявив, що на зазначеній земельній ділянці, яка знаходиться у безпосередній близькості до охоронної (буферної) зони та в межах Центрального історичного ареалу міста Києва, проводяться підготовчі роботи з облаштуванням будівельного майданчика без отримання дозволу від Мінкультури. На підставі акта, складеного за результатами контрольних заходів, відповідач видав оскаржуваний припис.

Читайте також: при будівництві більше не потрібно буде платити пайовий внесок

Рішеннями місцевого та апеляційного судів позов було задоволено. Рішення було мотивоване тим, що відповідач не дотримався процедури перевірки, визначеної Законом «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Однак колегія суддів Адміністративного суду ВС не погодилась із таким висновком і скасувала рішення судів попередніх інстанцій, відмовивши у задоволенні позову.

Приймаючи оскаржуване рішення Мінкультури, фактично не здійснювало заходів державного контролю, оскільки не перебувало на території будівництва, не здійснювало перевірку суб'єкта містобудівної діяльності, а лише вживало охоронних заходів шляхом проведення візуального огляду та перевірки електронної бази даних.

Верховний Суд взяв до уваги, що місто Київ внесено до Списку історичних населених місць України (міста і селища міського типу).

В зонах охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, внесених до такого Списку, встановлено особливий режим регулювання забудови. Зокрема, забороняється проведення будівельних робіт без попереднього отримання дозволу в органах охорони культурної спадщини.

Відповідну постанову по справі № 826/12524/18 ВС прийняв 21.08.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує представників бізнесу взяти участь у конференції Safe Side 2.0, яка відбудеться 9 жовтня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини