Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РРО стануть безкоштовними

27 вересня 2019, 09:35
5723
0
Реклама

Голова Державної податкової служби Сергій Верланов розповів правду та міфи про касові апарати для бізнесу. Нагадаємо, 20 вересня ВР ухвалила закони про е-чеки та кешбек. Детальніше про норми законопроектів №1073 і №1053-1 читайте тут.

Касові апарати не потрібні дрібним підприємцям і фізособам

Дія ухвалених законопроектів не поширюється на фізосіб, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

Також під їх дію не підпадають платники єдиного податку, що належать до І групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. А це значна частина підприємців, що торгують на ринках.

РРО стають безкоштовними

Підприємцям не потрібно буде купувати дорогі касові апарати і витрачати кошти на їх обслуговування.
Законопроекти відкривають можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми. Програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон.

Надання такого програмного продукту безкоштовно є законодавчою нормою.

У підприємців буде рік, аби підготуватися до зміни правил

За чинними правилами через РРО мають реалізовуватись складна побутова техніка, лікарські засоби, вироби медичного призначення.

Законопроекти зобов'язують застосовувати РРО також платників єдиного податку ІІ - IV групи - ресторани, кафе швидкого обслуговування, турагентства, готелі, підприємців, які здійснюють продаж ювелірної продукції, працюють у сфері роздрібної торгівлі вживаними товарами (реалізація секонд-хенду тільки в магазинах). Але для цих нових груп підприємців РРО запроваджується з 1 жовтня 2020 року, а обов'язковим стане лише з 1 січня 2021 року.

Тобто у них буде достатньо часу, аби ознайомитися з новими правилами, обрати зручний спосіб застосування РРО і протестувати його.

З 1 січня 2021 року збільшується граничний обсяг доходів платників єдиного податку ІІ групи - планка піднімається з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн

Частина підприємців, які зараз працюють на ІІІ групі, перейдуть до ІІ. А це означає зменшення податку (спрощенці ІІ групи сплачують до 20% зарплатної мінімалки (зараз це 834,60 грн), а платники єдиного податку ІІІ групи - 3% від доходу + ПДВ, або 5% від обігу).

Податкова допоможе адаптуватися до змін

Законопроекти прописують лише загальні правила використання РРО. Але є ще чимало практичних запитань, які мають бути вирішені на рівні підзаконних актів, зокрема, як надіслати звітність до Державної податкової служби за відсутності інтернету. Новітні пристрої можуть працювати offline до 36 годин.

Як бути, якщо покриття стабільно відсутнє
За рік перехідного періоду ДПС спільно з Мінфіном проаналізують ситуацію із покриттям інтернетом в країні і на підставі цього готові будуть врегулювати питання, де можна працювати без використання РРО через відсутність інтернету.

Крім того, у перехідний період податкова не залишить підприємців сам на сам із їх проблемами. ДПС організує роз'яснювальну роботу та навчання, як користуватися новими програмами.

Зверніть увагу: в Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати і платити податки, а також подавати звітність до держорганів.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на конференцію про захист бізнесу Safe Side 2.0!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини