Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про столицю перепишуть

3 жовтня 2019, 15:00
396
0
Реклама

Верховна Рада прийняла за основу Законопроект № 2143-3 «Про місто Київ - столицю України» (групи народних депутатів від «Слуги народу»)

Нардепи пропонують оптимізувати систему органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в Києві через уточнення повноважень цих органів. Також вони хочуть закласти в систему управління столицею механізм стримувань і противаг, що унеможливлює узурпацію влади однією посадовою особою.

Які зміни чекають на нас в разі ухвалення законопроекту у другому читанні?

Зокрема, пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи жителів районів Києва, а також розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови КМДА:

- Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат - виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях Київради.

- Голова Київської міської державної адміністрації здійснюватиме нагляд за додержанням Конституції і законів органами місцевого самоврядування та координуватиме діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Також з'явиться ще один орган - Ратуша - єдине вікно надання послуг.

Орган буде створено у кожному районі. Це окрема будівля, що буде місцем розташування органів місцевого самоврядування відповідного району в Києві, інших органів, які їм підпорядковані. З метою реалізації принципу єдиного вікна та наближення послуг до суб'єктів їх отримання в приміщенні Ратуші створять можливість отримання більшості таких послуг незалежно від того, який адміністративний орган їх надає. У Ратуші забезпечать можливість отримання послуг в електронній чи іншій формі за вибором суб'єкта звернення.

Також проектом комплексно врегульовано питання щодо правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування:

- спеціальний статус Києва;

- реалізацію столичних функцій Києва;

- адміністративно-територіальний устрій Києва;

- організацію міського життя на засадах сталого розвитку міста;

- взаємодію територіальної громади Києва та територіальних громад населених пунктів Київської області;

- місцеве самоврядування в місті Києві;

- статус Київського міського голови та його заступника з фінансових питань, заступника Київського міського голови - керуючого справами Київського міського магістрату та заступника Київського міського голови - Головного архітектора міста Києва;

- порядок забезпечення головою КМДА дотримання у місті Києві Конституції та законів;

- стратегічне планування в Києві;

- стратегічні документи з розвитку Києва;

- інформаційні системи міста Києва;

- механізм контролю, аудиту та моніторингу в місті.

Слідкуйте за рішеннями Верховної ради тут: Перші кроки та рішення нової влади (оновлюється)

Читайте також: З жовтня субсидії призначають по-новому

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на конференцію про захист бізнесу Safe Side 2.0. Програма конференції побудована на обговоренні останніх змін до законодавства та реальних ситуацій українських компаній. Реєструйтеся за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини