Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємцям можуть дозволити працювати на єдиному податку з першого дня реєстрації

8 жовтня 2019, 12:23
1495
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано проект закону №2209 про зміни до Податкового кодексу, який дозволить підприємцям переходити на спрощену систему оподаткування з першого дня державної реєстрації.

Податкове законодавство забороняє людині зареєструватися фізичною особою-підприємцем і одразу ж розпочати працювати як платник єдиного податку першої або другої групи. А саме, протягом першого календарного місяця підприємець (незалежно від його планів і бажання) в будь-якому разі перебуває обов'язково на загальній системі оподаткування.

Так, відповідно до підпункту 298.1.2 пункту 298.1 статті 298 Податкового кодексу, зареєстровані в установленому порядку фізичні особи - підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Законопроектом пропонується внести такі зміни до статті 298 ПК:

- підприємця вважати платником податку за спрощеною системою з дня державної реєстрації, якщо він до закінчення місяця, в якому відбулась реєстрація, подав заяву про обрання спрощеної системи оподаткування.

- єдиний податок за місяць, у якому відбулася державна реєстрація фізичної особи-підприємця, сплачувати не потрібно (йдеться про першу та другу групи, які сплачують фіксовану суму незалежно від розміру доходу); при цьому з метою уникнення зловживань таке правило пропонується поширювати лише на випадки сплати саме фіксованої суми податку, а не відсотку від доходу (пунктом 293.4 статті 293 Податкового кодексу України визначено випадки, коли платники єдиного податку першої та другої групи сплачують не фіксовану суму податку, а 15% від доходу).

Передбачається, що звітний період для фізичних осіб-підприємців також буде починатись з дня їх державної реєстрації.

Читайте також:

Як і коли почне працювати єдиний рахунок для сплати податків

У Держпраці розповіли про нові правила нарахування штрафів бізнесу

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини