Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Опалювальний сезон: як зекономити на комунальних послугах

9 жовтня 2019, 09:45
859
0
Реклама

Перед початком опалювального сезону голова Держенергоефективності Сергій Савчук розказав про дієві інструменти, які допоможуть громадянам зекономити на комунальних послугах:

Савчук зауважив, що відсоток економії суттєво залежить від початкового стану будівлі: якщо термомодернізація буде правильною, можна заощадити до 70%.

За оцінками експертів:

- заміна вікон дає до 10-15% економії;

- утеплення (стін, даху, підвалу) - до 25%;

- модернізація або встановлення індивідуального теплового пункту із погодозалежним регулюванням - до 10-30%;

- балансування стояків, теплоізоляція трубопроводів - ще до 10%.

Чим менше енергоресурсів витрачається на утримання, тим менше коштують комунальні послуги, які доведеться сплачувати щомісяця. Як наслідок, нерухомість, яка має невелике енергоспоживання, відразу зростає в ціні після термомодернізації.

За словами Сергія Савчука, в Україні є приклади, коли витрати на опалення зменшились до 50%. На підтвердження своїх слів він навів приклад:

«Візьмемо місто Черкаси. ОСББ "Героїв Дніпра, 71" використало 2,6 млн грн "теплого кредиту" на утеплення фасаду, заміну вікон та дверей. Держава відшкодувала 1 млн грн, а місто - усю відсоткову ставку (400 тис. гривень). Після усіх компенсацій сумарні витрати за проектом в середньому на 1 квартиру становили близько 200 грн у місяць. При цьому, завдяки проведеним енергоефективним заходам, а також наявному ІТП та приладам обліку тепла, витрати на опалення зменшилися майже на 50%: із 35,64 грн/м2 до 18,6 грн/м2 за місяць».

Також ОСББ може вільно укладати ЕСКО-договори. Головна перевага ЕСКО для ОСББ - у тому випадку, якщо мешканці не готові брати кредити в комерційних банках. Крім того, як стверджує Сергій Савчук, ЕСКО-інвестор безпосередньо сам зацікавлений в якості робіт, бо всі його прибутки залежать від економії у вашому будинку.

Приклади ЕСКО-контрактів у житловій сфері в Україні вже є. Наразі маємо шість проектів. У 2017 р. перший енергосервісний договір у багатоквартирному будинку укладено між інвестором та ЖБК "Політехнік" (90 квартир) на 5 років на впровадження модульного теплового пункту. Щомісячна економія середньостатистичної 2-кімнатної квартири на опаленні буде в розмірі 200 гривень, загалом - 20%.

«Однак, з економічної точки зору, я би Вам порадив взяти участь у програмах співфінансування (до 70%) "теплих кредитів" із державного та місцевих бюджетів. Ваша участь стане більш привабливою та вигідною», - підсумував Савчук.

Читайте також:

У Мінрегіоні назвали дату початку опалювального сезону

Як оформити субсидію онлайн: покрокова інструкція

Перевірити забудовника перед покупкою квартири можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити повнофункціональний тестовий доступ до сервісу можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини