Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національні стандарти можна буде застосовувати за бажанням

16 жовтня 2019, 13:00
1721
0
Реклама

В "Голосі України" офіційно опублікований Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про стандартизацію". Закон набуває чинності через рік з дня його опублікування (16 жовтня 2020 року), за винятком окремих положень, які набувають чинності через три роки (щодо якості сільгосппродукції, зерна та ядерної енергії).

Положення Закону спрямовані на приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики, зокрема:

добровільність застосування національних стандартів;

- недопущення погодження проектів національних стандартів з державними органами;

- недопущення нормативно-правового регулювання відносин, пов'язаних із розробленням стандартів підприємств, установ та організацій і технічних умов;

- скасування галузевої стандартизації, у зв'язку з чим протягом 15 років центральні органи виконавчої влади мають право у відповідних сферах діяльності та в межах своїх повноважень перевіряти, переглядати свої галузеві стандарти з метою переведення їх на національний рівень або на рівень підприємств чи скасування.

Добровільне застосування стандартів відповідає вимогам Угоди про технічні бар'єри в торгівлі СОТ, а також європейським принципам стандартизації.

Також встановлено, що законодавчі акти не повинні містити положень, які передбачають нагляд за дотриманням стандартів та штрафні санкції за недотримання вимог стандартів.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує юридичні фірми взяти участь у всеукраїнському рейтингу ринку юридичний послуг LIGA ZAKON AWARDS 2019. Детальніше про рейтинг тут

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини