Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні проведуть патентну реформу

21 жовтня 2019, 14:35
2508
0
Реклама

Проекти №2258 та №2259 покликані створити дієвий механізм для боротьби з «патентним тролінгом», а також підняти рівень охорони прав інтелектуальної власності на винаходи та корисні моделі до європейського, а також імплементувати вимоги статей 219-223 Угоди про асоціацію.

Що таке «патентний тролінг»?

Суть патентного тролінгу полягає у тому, що недобросовісний заявник, який не є ані винахідником, ані правдивим виробником продукції, подає заявку на реєстрацію патенту на об'єкт права інтелектуальної власності, який вчасно не був зареєстрований дійсним правовласником немайнових прав, або ж, наприклад, на промисловий зразок, суттєві ознаки якого давно відомі у світі і який не відповідає критерію новизни.

Після цього такі несумлінні власники патентів уповільнюють або взагалі зупиняють митні процедури, а після цього вимагають винагороду. Їх не лякають ані правоохоронці, ані громадський осуд.

Така практика - результат прогалини у законодавстві, а нові законопроекти покликані виправити цю ситуацію та не допустити подібних спекулювань.

Що передбачає проект №2258?

Для боротьби з патентним тролінгом, а також з метою його попередження в майбутньому, законопроектом пропонується додатковий адміністративний спосіб анулювання реєстрацій промислових зразків - так званий механізм «post grant opposition». Це - можливість досудового скасування свідоцтва в Апеляційній палаті. До речі, саме свідоцтва, а не патенту - вид охоронюваного документа буде змінено. Також буде подовжено строк чинності прав на промисловий зразок з 15 до 25 років та надана можливість подання заявки в електронній формі.

Що стосується торговельних марок, їх також можна буде зареєструвати онлайн, також в проекті уточнено підстави для відмови у реєстрації або визнання недійсною реєстрації ТМ та посилено санкції за порушення прав на ТМ.

Які прогалини є у законодавстві у сфері охорони прав на винаходи та корисні моделі?

Проблематика полягає у тому, що в Україні однакові результати інтелектуальної діяльності можуть охоронятися як винаходи, так і як корисні моделі. Проте отримання патенту на корисну модель має більше переваг ніж отримання патенту на винахід. Як наслідок, співвідношення між зареєстрованими корисними моделями і винаходами в Україні непропорційно високе на користь корисних моделей, у порівнянні з країнам з інноваційною економікою, які мають розвиненішу систему охорони інтелектуальної власності.

Що передбачає проект закону №2259?

Запропонований проект Закону активізує винахідницьку діяльність в Україні, а також захистить інтелектуальні прав на них. Це обумовлено:

- можливістю визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку («post-grant opposition»);

- розширенням переліку об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона;

- буде надано право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід, а також уточнено порядок надання додаткової охорони прав на винаходи;

- за прогнозами, які наведені у пояснювальних записках документів, очікується, що результатом прийняття законопроектів буде покращення інвестиційного клімату та впровадження ефективного механізму захисту прав інтелектуальної власності.

Нагадаємо, що за допомогою PatentBot - інноваційного партнерського сервісу ЛІГА:ЗАКОН - можна онлайн реєструвати торгові марки в Україні, ЄС та США. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням.

Читайте також:

Перешкоджати неправомірному використанню торгової марки може тільки її власник

Мішок для горіхів як корисна модель - Митниця вказала на патентний тролінг як спосіб недобросовісної конкуренції

Перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини