Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За несвоєчасні страхові виплати можна отримати моральну компенсацію – Велика Палата ВС

11 січня 2020, 10:35
3200
0
Реклама

Суть справи: позивач звернувся з позовом до страхової компанії про стягнення страхового відшкодування через настання страхового випадку (ДТП), а также моральної шкоди в сумі 3 тис. грн. Відшкодування моральної шкоди він обґрунтував тим, що затягування відповідачем виплати відшкодування, порушення зобов'язань за договором страхування призвело до душевних хвилювань позивача та вимагало додаткових зусиль і часу для вирішення цього питання, вплинуло на особисті, сімейні стосунки.

Місцевий суд позовні вимоги задовольнив.

Апеляційний же суд відмовив у задоволенні позову.

Рішення мотивовано тим, що страховик протягом десяти робочих днів з дня отримання повідомлення про ДТП направив свого представника для визначення розміру збитків, але позивач не звернувся до страховика із заявою про виплату страхового відшкодування. Крім того, Законом «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» не встановлено обов'язку страховика відшкодувати моральну шкоду у зв'язку із пошкодженням ТЗ та за відсутності факту ушкодження здоров'я позивача.

Однак Велика Палата ВС скасувала рішення апеляційного суду і направила справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції, вказавши таке.

Відповідно до вищевказаного Закону не передбачено обов'язкового досудового порядку врегулювання питання з приводу виплати страхового відшкодування, особа, яка вимагає такої виплати, за власним розсудом може звернутися із заявою безпосередньо до страховика, чи звернутися безпосередньо до суду.

Також Велика Палата зазначила, що якщо потерпілий не отримав вчасно вказану в договорі страхову виплату, він має право на відшкодування не тільки майнової, а й моральної шкоди.

Відповідну постанову по справі № 465/4287/15 Велика Палата ВС прийняла 11.12.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Цю систему можна протестувати за посиланням.

Ви юрист і надаєте юридичні (нотаріальні) послуги? Перевірте чи є ваші дані в Національному професійному юридичному каталозі Liga:BOOK

Вас може зацікавити:

Як підтверджується стаж роботи без запису у трудовій книжці

Ставки єдиного податку та ЄСВ на 2020 рік

За житлову нерухомість, яка непридатна для проживання, податок можна не сплачувати

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини