Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд сформулював правову позицію стосовно сплати ЄСВ непрацюючим ФОПом

14 січня 2020, 11:23
26625
0
Реклама

Відповідно до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» ФОПи зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок, навіть у тому випадку, якщо вони не здійснюють підприємницької діяльності і не отримують дохід.

Тим не менше, донедавна судова практика з цього питання не була однозначною.

Наприклад, у травні Кіровоградський окружний адмінсуд прийняв рішення, в якому вказав, що ФОП, який не здійснює підприємницьку діяльність, може не платити ЄСВ.

Він вказав, що Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» не містить застереження для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, стосовно сплати внеску незалежно від отримання доходу.

Крім того, суд зазначив, що ДФС мало право нарахувати внесок, прийнявши вимогу про його сплату, лише на підставі:

- акту перевірки;

- звітності, що подається платниками до органів доходів і зборів;

- бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суми виплат (доходу), на суми яких (якого) нараховується внесок.

Однак у вересні 2019 року Третій апеляційний адмінсуд скасував вказане рішення, задовольнивши апеляційну скаргу фіскалів.Система VERDICTUM дає можливість ознайомитись із повним текстом цієї постанови у справі № 340/453/19, протестувавши її тут.

Аргументація податківців така: незалежно від отримання доходу у фізичної особи-підприємця виникає обов'язок сплачувати внесок у мінімальному розмірі, який встановлено законом.

Читайте також: ФОП без доходів та ЄСВ: сплачувати чи ні

Правовий висновок Верховного Суду

Особа, яка зареєстрована як фізична особа-підприємець, проте господарську діяльність не веде та доходи не отримує, зобов`язана сплачувати єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування не нижче розміру мінімального страхового внеску незалежно від фактичного отримання доходу лише за умови, що така особа не є найманим працівником. В іншому випадку (якщо особа є найманим працівником), така особа є застрахованою і платником єдиного внеску за неї є її роботодавець, а мета збору ЄСВ досягається за рахунок його сплати роботодавцем.

Відповідну постанову по справі № 440/2149/19 ВС прийняв 04.12.2019. З повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна легко протестувати за посиланням.

Також для вас буде важливо дізнатись: ставки єдиного податку та ЄСВ на 2020 рік

Нагадаємо, що від сплати ЄСВ звільняються ФОП на спрощеній системі оподаткування, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та отримують пенсію або соціальну допомогу. Про відповідне рішення Великої Палати ВС ми писали тут.

Також зверніть увагу, що ВС прийняв зразкове рішення про скасування подвійного ЄСВ для самозайнятих ФОПів. Він вказав, що податковим законодавством виключена можливість подвійного взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, у разі коли фізична особа вже взята на облік як самозайнята особа.

Читайте також: скільки ФОП повинен платити податків за себе і працівників у 2020 році

ФОП дозволять припинити діяльність без штрафів

Баконіна Олена, провідний експерт-аналітик порталу ЛІГА:ЗАКОН Бізнес

Спростити процес сплати податків та подачу звітності до держорганів допоможе бот-бухгалтер ReporTax для ФОП. ReporTax показує податкову заборгованість та дозволяє її cплатити.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини